Poliţia şi Jandarmii fac mii de angajări

0

Pentru a reduce deficitul de personal din sistemul de ordine publică, după pensionările din 2016 şi 2017, conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a decis în premieră ca şcolile de agenţi şi de subofiţeri să organizeze o primă sesiune de admitere în ianuarie 2018.

În total au fost scoase la concurs 2.880 de locuri, cele mai multe – 1.300 – fiind la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina. Urmează apoi în ordine Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, cu 300 locuri, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, cu 280 locuri, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, cu 350 locuri, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, cu 350 de locuri şi Şcoala de Subofiţeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, cu 300 locuri.

Cei care doresc să participe la concurs trebuie să depună până pe 5 decembrie 2017 cererile tip de înscriere precum şi dosarele complete. Tematica şi bibliografia de concurs, etapele de înscriere a candidaţilor şi planificarea probelor de concurs se vor afişa pe site-ul oficial al fiecărei unităţi de învăţământ, dar şi la sediile Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră.

Măsura vine după ce Guvernul a mărit cifra de şcolarizare pentru şcolile de agenţi şi subofiţeri de la 1.434 de locuri la 8.190, în anul şcolar 2017-2018 fiind programate să se deruleze trei sesiuni de admitere (n.r. – una a avut loc în septembrie 2017, urmează cea din ianuarie 2018, după care va fi stabilită şi cea de a treia).

În acest context, a fost redusă şi perioada de şcolarizare de la doi ani la un an, MAI preferând să rezolve criza de personal în acest mod, decât să mai apeleze la încadrările din sursă externă.

Caravană pentru a atrage candidaţi

Campania de recrutare va cuprinde şi o acţiune inedită, organizată de Jandarmeria Română, care, încercând să atragă cât mai mulţi candidaţi, va organiza şi o caravană, care va străbate ţara, urmând să ajungă atât în mediul urban, cât şi prin comune. Aceasta va ajunge inclusiv la Botoşani, itinerariul cuprinzând Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Bistriţa Năsăud, Covasna, Harghita, Braşov şi Prahova.

Prin intermediul caravanei, cei interesaţi de o carieră în Jandarmerie vor primi mai multe informaţii privind concursul de admitere în şcolile de subofiţeri, dar şi despre ceea ce presupune profesia de jandarm.

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!
se încarcă...