Veste bună pentru locatarii din blocul explodat

0

Chinul familiilor din blocul de pe Primăverii, afectat de explozia produsă la jumătatea lunii trecute, pare că se apropie de sfârşit. Astfel, Asociaţia de proprietari 26 a solicitat o expertiză suplimentară a blocului. „Când un om e diagnosticat cu o boală gravă, merge şi la alt medic. Aşa am procedat şi noi”, a declarat Constantin Costic, preşedintele asociaţiei.

Andrei Szalontay, specialist în structuri, a efectuat o evaluare suplimentară a blocului, iar ieri a înaintat asociaţiei raportul. În document se apreciază că sunt degradări numai la compartimentările interioare, care sunt elemente nestructurale. De asemenea, s-au constatat degradări ale pereţilor exteriori la apartamentul 5, în care s-a produs explozia, la peretele exterior dinspre strada Primăverii – la apartamentele 8 şi 11 şi la pereţii neportanţi de la apartamentele 2, 4, 5, 7 şi 8. Concluzia raportului a fost că „locatarii pot locui în apartamentele neafectate”.

Constantin Costic a explicat că astăzi şi mâine un inginer va trece prin fiecare apartament şi va stabili ce lucrări trebuie executate, pentru a fi incluse în proiectul tehnic. De asemenea, vor trebui verificate instalaţiile de apă, electricitate şi în special instalaţiile de gaz.

În privinţa instalaţiei de gaz, va fi cerut şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, care are o anchetă în derulare.

În raport nu se precizează, însă Andrei Szalontay a declarat că blocul s-ar încadra în clasa III de risc seismic. Specialistul ieşean va face proiectul tehnic şi devizul de lucrări şi a dat asigurări că va finaliza documentaţia cât mai repede posibil.

„Zilele acestea ne ocupăm de utilităţi. Zece familii se vor putea muta în apartamentele lor, însă decizia va fi luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a concluzionat Constantin Costic.

În contul deschis de asociaţia de proprietari sumele depuse totalizează 40.600 de lei. Conducerea asociaţiei speră că oamenii cu suflet mare vor sprijini aceste familii greu încercate. Contul unde pot fi depuşi bani pentru sprijinirea sinistraţilor este RO08RNCB0576041200320002.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
se încarcă...