Deţinuţi eliberaţi de guvern

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ieri, 14 deţinuţi încarceraţi la Botoşani au fost eliberaţi, ca urmare a intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu. Acesta a fost însă primul lot, pentru că în perioada imediat următoare alţi 154 deţinuţi închişi la Botoşani urmează a fi analizaţi în cadrul comisiei de propuneri pentru liberare condiţionată. Astfel, potrivit legii, indiferent de pedepsele primite, fie că a fost vorba de condamnări pentru fapte cu violenţă sau fapte de corupţie, deţinuţii care au fost închişi în condiţii necorespunzătoare în penitenciar vor beneficia de o reducere cu şase zile din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile petrecute după gratii în condiţii improprii.

Măsurile au fost aplicate după ce în noiembrie 2016 Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect de lege privind adoptarea unui mecanism compensatoriu în zile-câştig, reglementat ca măsură generală de degrevare a penitenciarelor, în cadrul instituţiei liberării condiţionate. Astfel, toţi deţinuţii care au executat pedeapsa într-un spaţiu mai mic de trei metri pătraţi/deţinut urmau să beneficieze de compensaţii.

Proiectul de lege a fost adoptat de guvern şi transmis Senatului, care l-a adoptat cu o serie de modificări în martie 2017.

Deja ai votat!