Amendă uriaşă pentru Nova Apaserv

0

Societatea Nova Apaserv a încasat o amendă uriaşă, de 60.000 de lei, de la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Botoşani, după ce Sistemul de alimentare cu apă şi canalizare din Darabani a funcţionat fără autorizaţie de mediu timp de jumătate de an.

Operatorul de apă a plătit în 48 de ore 15.000 de lei, adică jumătate din minimum prevăzut de lege, după care sancţiunea a fost contestată în instanţă. Procesul a durat mai bine de un an, însă atât Judecătoria Darabani, cât şi Tribunalul Botoşani au menţinut amenda.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată luni, când magistraţii au respins ca neîntemeiat apelul formulat de Nova Apaserv.

Astfel, pe 27 iulie 2016, comisarii de mediu au efectuat un control la Darabani, care s-a finalizat prin întocmirea raportului de inspecţie, descoperindu-se că, timp de mai mult de şase luni, sistemul de alimentare cu apă şi cel de canalizare, inclusiv staţia de epurare, a funcţionat fără autorizaţie. Potrivit Gărzii Naţionale de Mediu, autorizaţia emisă în iulie 2012 şi-ar fi pierdut valabilitatea la 31 decembrie 2015, iar societatea avea obligaţia să se reautorizeze, însă acest lucru s-a întâmplat abia pe 22 iulie 2016.

În schimb, reprezentanţii Nova Apaserv au contestat sancţiunea, invocând că unitatea solicitase autorizaţia din august 2015 la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Procesul a fost deschis la Botoşani, după care dosarul a fost declinat la Judecătoria Darabani, însă, în urma confruntării, magistraţii au respins acţiunea Nova Apaserv pe motiv că aceasta ar fi fost tardiv formulată, termenul de contestaţie fiind depăşit cu şase zile.

A urmat apelul la Tribunal, dar luni instanţa botoşăneană a menţinut decizia Judecătoriei Darabani, reprezentanţii Nova Apaserv, care solicitau inclusiv restituirea celor 15.000 lei, pierzând procesul.

Deja ai votat!