Salvatorii fac plângere penală pentru ameninţări

0

Tragedia din comuna Tudora, de la începutul lunii august, când un tânăr de 17 ani a murit înecat în apele râului Siret, continuă să fie în atenţia autorităţilor. După ancheta internă declanşată în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care s-a lăsat cu sancţionarea a doi dintre membrii echipajului de salvatori, ISU Botoşani a formulat şi o plângere penală.

Sesizarea, care a fost înaintată iniţial la Parchetul Militar Iaşi, vizează o presupusă faptă de ultraj, reprezentanţii ISU acuzând faptul că cei care au intervenit pentru salvarea tânărului ar fi fost ameninţaţi de o parte dintre persoanele adunate pe malul Siretului. Ulterior, la începutul lunii septembrie, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.

„Nu este începută urmărire penală faţă de vreo persoană. În plângere se sesiza doar faptul că angajaţii ISU au fost ameninţaţi, ultragiaţi, de mai mulţi cetăţeni”, a declarat Nicoleta Arpinte, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Tragedia de la care a pornit totul a avut loc pe 6 august, când un tânăr de 17 ani, care a mers cu familia pe malul Siretului, a intrat în apă şi nu a mai ieşit. Mama acestuia a sunat la 112, iar mai multe echipaje ale ISU s-au deplasat la faţa locului, pompierii găsind trupul neînsufleţit al băiatului după circa o oră. Oamenii adunaţi au acuzat modul în care a fost gestionată intervenţia şi că salvatorii puteau face mai mult. După acest eveniment au avut loc mai multe anchete, atât la nivel intern, cât şi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), coordonat de medicul Raed Arafat. Comisia DSU a amendat personalul de la Ambulanţă pentru modul în care au gestionat cazul, iar un subofiţer şi un ofiţer ISU au fost cercetaţi disciplinar pentru modul în care au acţionat, unul fiind sancţionat cu mustrare scrisă, iar celălalt cu avertisment.

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!