Tot mai multe operaţii complexe la Maternitate

Medicii de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) se confruntă cu tot mai multe cazuri de tumori uterine şi ovariene în rândul pacientelor. Gina Puflea, medic la Maternitatea Botoşani, a declarat că zilnic au loc una sau două astfel de operaţii.

Cele mai multe dintre paciente au peste 50 de ani, în ultimele două luni fiind extirpate patru tumori gigant, care cântăreau peste cinci kilograme fiecare. Fiind tumori benigne, nu au pus în pericol viaţa pacientelor. „La noi, în Botoşani, operaţiile ginecologice sunt în număr mare, chiar comparativ cu centrele universitare. Aproape în fiecare zi avem una-două operaţii din sfera ginecologică. Sunt patologii cu tumori foarte mari, dar în final evoluţiile sunt bune. Nu am avut complicaţii, nu avem complicaţii infecţioase, nu avem infecţii nozocomiale. Se observă o creştere a cazurilor. Foarte multă lume din judeţ nu mai pleacă în celelalte judeţe sau centre universitare, ci vin şi se operează la noi. Au căpătat curaj şi multe cazuri vin la noi”, a menţionat medicul Gina Puflea.

Factorul genetic este una din cauzele care duc la aceste tumori, însă mai sunt expuse la astfel de tumori şi femeile care urmează tratamente de pentru obţinerea unei sarcini, tratamente îndelungate de pregătire pentru fertilizare.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!