Ajutor social pierdut din cauza jocurilor de noroc

0

Pasiunea pentru jocurile de noroc le-a creat probleme unor botoşăneni. Şapte beneficiari de ajutor social trebuie să restituie statului unele sume, deoarece au obţinut venituri din jocuri de noroc, dar nu le-au declarat. „Trebuie să restituie sumele care le-au fost acordate, între 200 şi 600 de lei. Am dat dispoziţie, dacă nu vor returna sumele, se va face executare silită. Pe această cale trag un semnal de alarmă şi la ceilalţi beneficiari de ajutor social să declare toate veniturile pe care le realizează, inclusiv cele din jocuri de noroc”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, cei şapte botoşăneni trebuie să restituie ajutorul social numai pentru luna în care au obţinut venituri suplimentare. Verificările au fost făcute la ajutoarele plătite de Serviciul Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS), în baza declaraţiilor de la ANAF.

Toţi cei care primesc autor social sau alt ajutor financiar din partea statului trebuie să aibă grijă la ce venituri declară deoarece, în ultimii ani, se fac verificări încrucişate între instituţii pentru a fi depistaţi cei care ocolesc prevederile legale.

Spre exemplu, la finele lunii septembrie, la nivelul judeţului Botoşani au fost suspendaţi de la plată 1.051 de beneficiari de ajutor social, una dintre cauze fiind şi veniturile suplimentare  nedeclarate. O altă cauză care stă la baza retragerii ajutorului este şi neefectuarea orelor de muncă în folosul comunităţii.

Venitul minim garantat este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Acesta este însă şi contestat, pe motiv că încurajează nemunca.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

+0 -0
se încarcă...