Anticomunist intrat în istorie

0

Ultimul botoşănean supravieţuitor al lagărului de muncă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, Nicolae Tomaziu, a murit joi, la vârsta de 101 ani. Decorat anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru activitatea anticomunistă, botoşăneanul a fost îngrijit în ultimii ani de viaţă de nişte rude din Iaşi.

Născut pe 28 februarie 1916, în comuna Păltiniş, Nicolae Tomaziu a prins cel de-al Doilea Război Mondial, regimentul din care a făcut parte ajungând până la Odessa şi în Munţii Tatra. Revenit în ţară de pe front, el s-a înrolat mai apoi în Partidul Naţional Ţărănesc, fiind coleg cu Ion Diaconescu, cel care după evenimentele din Decembrie 1989 avea să reînfiinţeze partidul.

În 1946, în timpul manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Palatului Regal, el a făcut parte dintre cei care au distribuit manifeste. În schimb, în noaptea de 1 spre 2 decembrie 1947, el a participat şi la manifestaţiile organizate în semn de protest faţă de arestărilor liderilor politici.

Încarcerat din motive politice, el a trecut mai apoi prin cele mai cumplite puşcării de la acea vreme – Jilava, Văcăreşti şi Canalul Dunăre-Marea Neagră. Eliberat, el s-a stabilit în judeţul Braşov, fiind un simbol în viaţă al opoziţiei faţă de regimul totalitar. Ulterior, el s-a retras la Mănăstirea Caraiman, unde şi-a depănat suferinţele şi amintirile.

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!