vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTNebunie de furt la spitalul de Psihiatrie

Nebunie de furt la spitalul de Psihiatrie

 

În ciuda salariilor care continuă să crească în sistemul sanitar, conducerea celui mai mare spital din Moldova se confruntă şi cu situaţii în care angajaţii doresc să îşi rotunjească veniturile. Astfel, conducerea Spitalului Judeţean „Mavromati” a formulat o plângere penală pe numele unui angajat de la Secţia de Psihiatrie, pentru furt.

Faptele au fost descoperite în urmă cu două luni, când cei de la Psihiatrie au constatat că din rezervele de combustibil au dispărut aproape 400 de litri de motorină. În urma cercetărilor făcute s-a descoperit şi vinovatul, fiind vorba de un angajat al unităţii.

În vârstă de aproape 50 de ani şi cu un salariu de peste 2.000 de lei, angajatul riscă acum să-şi piardă locul de muncă. „Prejudiciul a fost recuperat, iar împotriva persoanei vinovate s-a înaintat plângere la organele de cercetare penală. Undeva la 300-400 de litri de motorină au fost furaţi. Era un angajat în sectorul administrativ, care avea acces. A fost trimis în Comisia de Disciplină a spitalului, care va stabili dacă se va desface sau nu contractul de muncă”, a declarat medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Mavromati”.

 

Indisciplina, greu de dovedit

 

Reprezentanţii conducerii unităţii sanitare spun însă că actele de indisciplină descoperite şi dovedite au fost greu de finalizat cu concedieri, mai ales din cauza legislaţiei permisive cu angajaţii din sistemul public, care, deşi greşesc în mod flagrant, reuşesc să îşi recapete posturile în instanţă. „Nu mă pot antepronunţa. Întâi aşteptăm decizia organelor competente de anchetă. În funcţie de ce se decide, şi comisia va acţiona ca atare. Dar la noi au mai fost situaţii în care am fost obligaţi să reangajăm persoane cărora li s-a desfăcut contractul de muncă”, a precizat Corneliu Mihai, managerul general al SJU.

 

Medic reangajat după ce a venit beat criţă la muncă

 

Procedura de concediere a salariaţilor din sistemul de stat este una dificilă şi de cele mai multe ori este desfiinţată în instanţă. Asta deoarece foştii angajaţi reuşesc să arate că nu le-au fost respectate unele drepturi. Astfel, anul trecut, un medic dat afară s-a întors la serviciu pentru că sancţiunea „nu a fost aplicată conform legii”. Acesta activa în cadrul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie, la Centrul de Sănătate a Reproducerii şi Planificare Familială şi a fost prins beat la serviciu la sfârşitul lui martie 2015. După ce s-a constatat că avea o alcoolemie de 2,5 grame pe litru alcool pur în sânge, medicul a fost anchetat în comisia de disciplină şi i s-a desfăcut contractul de muncă. Doctorul a atacat decizia în instanţă şi a arătat că nu a fost informat prin fişa postului că nu are voie să vină băut la serviciu.

Judecătorii au constatat faptul că nu i-au fost respectate drepturile, aşa că au decis reangajarea şi plata salariilor aferente perioadei în care nu a putut lucra.

Un alt angajat al unităţii medicale, rămas fără serviciu după ce a refuzat opţiunile puse la dispoziţie de conducerea unităţii medicale ca urmare a desfiinţării postului său, a fost reangajat tot în baza unei hotărâri judecătoreşti.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...