Vânzări uriaşe de roşii autohtone

0

10 dintre cei 38 de producători de tomate în extrasezon din judeţ au depus deja documentele pentru a primi ajutorul de 3.000 de euro. Este vorba despre ciclul de toamnă al programului de încurajare a cultivatorilor de roşii, fază ce-i include pe agricultorii ce vând în perioada 23 octombrie-20 decembrie.

În doar 7 zile de la debutul ciclului de toamnă, cei 10 au vândut fiecare peste 2.000 de kilograme de roşii, iar dovezile fiscale au fost depuse la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură pentru solicitarea banilor. „Suma totală se află în contul instituţiei noastre, ceea ce înseamnă că în prima decadă a lunii noiembrie producătorii vor primi banii în conturi”, a declarat Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Numărul producătorilor din ciclul II este dublu faţă de beneficiarii din primul ciclu, ceea ce înseamnă că programul guvernamental este un succes la Botoşani. Cultivatorii sunt susţinuţi să cultive tomate în spaţii protejate (sere, sol), iar cei care cultivă tomate pe 1.000 mp (spaţii protejate) primesc un ajutor de minimis de 3.000 de euro/an, mai precis echivalentul în moneda naţională, adică peste 13.000 de lei. Scopul acestui program, menit să dureze opt ani, este să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, punând astfel la dispoziţie mărfuri de calitate şi proaspete.

 

– Irina SIMINICEANU

Deja ai votat!