Urgenţe sufocate cu prezentări la minut

0

Peste 51.000 de consultaţii au fost efectuate în primele zece luni ale acestui an, în cea mai aglomerată unitate sanitară din judeţ. Asta ar însemna că medicii au consultat şapte pacienţi pe oră, timp de zece luni. În condiţiile în care urgenţele reale au nevoie şi de câteva ore la un pacient, nervii şi reproşurile nu au întârziat să apară. Aşa s-a întâmplat şi ieri, când un bărbat cu o durere la spate de două luni a făcut scandal că este pus să aştepte.

Medicii spun că în ultimele săptămâni a crescut foarte mult numărul prezentărilor în Unitatea de Primiri Urgenţe, mai ales din cauza faptului că oamenii au terminat muncile câmpului şi decid să aibă grijă şi de sănătate. „Zilele trecute, a venit o pacientă care acuza durere la nivelul şoldului drept «din iarnă». Un bărbat de 40 de ani, acuza că îl doare spatele de două luni. I s-a explicat că aceasta nu poate fi considerată o urgenţă şi va trebui să aştepte. A început să ţipe că suntem aici pe banii lui şi să ne facem datoria”, a povestit un medic din cadrul UPU-SMURD.

„În urmă cu câţiva ani ne aşteptam la astfel de situaţii în general în perioada sărbătorilor sau după o vacanţă mai lungă. Acum sunt din ce în ce mai dese şi nu putem să ne explicăm, pentru că urgenţele reale nu au crescut foarte mult”, a mai spus medicul UPU.

Conform cifrelor, dintre cele 51.173 de examinări efectuate în primele zece luni ale anului, 14.256 de pacienţi au fost internaţi, semn că aceste cazuri au avut o nevoie reală de tratament medical şi au reprezentat urgenţe reale. Disperaţi de numărul tot mai mare de cazuri, o parte dintre medicii urgentişti cer înfiinţarea a încă unei linii de gardă, care ar putea asigura un flux mai bun al consultaţiilor pacienţilor, însă acest lucru nu este posibil din cauza numărului redus de doctori.

Deja ai votat!
se încarcă...