Luptă cu anchetatorii pentru banii din casă

0

Din cauza ţigărilor de contrabandă, un bărbat din Vorniceni a rămas fără o sumă importantă de bani. Achizitor de animale pentru un abator din comuna Răchiţi, bărbatul, Gheorghe A. de 67 de ani, vehicula sume destul de mari, majoritatea prin virament bancar, însă pentru a cumpăra animale avea nevoie de bani lichizi. Uneori era ajutat şi de fiul său, Iulian A., care umbla prin tot judeţul căutând animale pentru sacrificat.

Pe 30 iunie 2016, bărbatul s-a trezit cu trupele de intervenţie la poartă, în cadrul unei acţiuni organizată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care viza anihilarea a trei grupări specializate în contrabanda cu ţigări, cei doi fii ai săi fiind bănuiţi că ar fi avut oarece legături cu traficanţi. Totuşi, în urma percheziţiei nu s-a găsit niciun pachet de ţigări, însă anchetatorii au găsit 9.250 de lei, care tocmai fuseseră scoşi din bancă pentru achiziţia de animale şi i-au indisponibilizat. De atunci, Gheorghe A. încearcă să-şi recupereze banii, însă fără sorţi de izbândă.

Chiar dacă a dus inclusiv un extras de cont pentru a dovedi proveninţa sumei, bărbatul nu şi-a recuperat banii, cu toate că a făcut trei cereri în acest sens la biroul teritorial DIICOT Botoşani, care a coordonat operaţiunea din iunie 2016. Anchetatorii susţin că decizia cu privire la cei 9.250 de lei va fi luată la finalul anchetei sau la finalul procesului, în funcţie de rezultatul investigaţiilor. „Banii au fost indisponibilizaţi în vederea recuperării prejudiciului creat bugetului de stat în urma activităţilor de contrabandă”, au spus procurorii.

Potrivit informaţiilor oficiale, grupările anihilate atunci ar fi „desfăşurat în mod repetat activităţi de introducere de ţigări în ţară, prin contrabandă, peste râul Prut, la frontiera cu Republica Moldova, fiind traficate în total 41.000 de pachete de ţigări, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de peste 410.000 lei”.

În dosar sunt cercetate 16 persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire, aderare, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Gheorghe A. spune însă că, deşi fii lui au fost puşi sub control judiciar, o altă femeie din sat., A. E., care vinde ţigări de contrabandă prin trei magazine, nu a păţit nimic.

Deja ai votat!
se încarcă...