Preot scos din altar cu jandarmii

0

 Scene incredibile s-au petrecut ieri în biserica „Schimbarea la faţă” din satul Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, unde slujba religioasă de duminică a fost marcată de incidente violente, la care au participat inclusiv forţele de ordine. Astfel, ieri dimineaţă, o delegaţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), condusă de către inspectorul bisericesc Florin Chirilă şi de către părintele protopop de Botoşani, Lucian Leonte, însoţiţi de efective ale Poliţiei şi Jandarmeriei, au intrat în lăcaşul de cult pentru a prelua biserica, părintele Ioan Ungureanu fiind caterisit.

Preotul se afla în biserică, iar în momentul în care delegaţia MMB a intrat în curte, părintele s-a încuiat pe dinăuntru. Forţele de ordine au spart uşa lăcaşului de cult şi au intrat peste enoriaşii care se aflau la rugăciune. Înconjurat de reprezentanţii MMB şi de forţele de ordine, părintele Ioan Ungureanu a fost scos cu forţa din Sfântul Altar, fiind înlocuit inclusiv dascălul.

Jandarmii şi poliţiştii au făcut cordon în faţa catapetesmei, în încercarea de a-l lăsa pe noul preot desemnat de MMB, Ovidiu Lăzărescu, să continue slujba, însă spiritele s-au aprins, iar în învălmăşeala creată au fost tăiate inclusiv funiile de la clopote. Prin urmare, reprezentanţii MMB s-au retras.

„Uşa pe care au spart-o cei de la forţele de ordine este de patrimoniu, făcând parte din ansamblul monument istoric. Poliţia şi jandarmeria nu au oferit părintelui niciun act oficial, nici o hotărâre judecătorească executorie din care să rezulte că au dreptul să execute acest abuz”, au spus sătenii, care au sărit în apărarea preotului.

 

Deja ai votat!