Pacient păcălit pentru a putea fi salvat

0

Uneori, medicii trebuie să recurgă la fel de fel de tertipuri pentru a convinge pacienţii în stare gravă să se interneze. Acesta a fost şi cazul unul bărbat în vârstă de 77 de ani, cu accident vascular cerebral, care refuza internarea deşi avea un cheag de sânge în cap, ce punea tot mai multă presiune pe creier.

„Pacientul a ajuns cu ambulanţa de la Tudora şi era în stare gravă când a ajuns la spital, prezentând o hemoragie intracraniană. Cu toate acestea, refuza internarea, pe motiv că nu vrea să stea în spital, deşi putea paraliza în orice moment”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.

Cea care putea decide era o fiică a bărbatului, cu care însă nu se putea lua legătura. Astfel, în acest caz ar fi trebuit întrunită o comisie de arbitraj, stabilită în cadrul unităţii sanitare, pentru a decide care ar fi fost măsurile care se impuneau. Cum însă acest lucru ar fi cerut destul timp, unul dintre medicii din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a recurs la o metodă mai puţin „ortodoxă”, însă mult mai eficientă. „Bătrânul susţinea că vrea să plece acasă la fata lui. Noi i-am spus că fata lui a ajuns şi ea la spital, pentru că în drum să îl vadă pe el s-a împiedicat şi s-a lovit la picior, astfel că dacă se internează o va putea vedea mai uşor. Auzind asta, a acceptat, spunând însă că nu vrea să stea decât două zile în spital”, a povestit un medic din cadrul UPU-SMURD.

Bărbatul a fost internat pe secţia de neurologie şi supus unui tratament de urgenţă, care a dat imediat rezultate, astfel că cheagul de sânge s-a resorbit până să afecteze ireparabil creierul.

 

Lege pentru bolnavii care nu îşi pot exprima voinţa

 

Potrivit legii, când pacientul nu îşi poate exprima voinţa, dar este necesară o intervenţie medicală de urgenţă, personalul medical are dreptul să deducă acordul pacientului dintr-o exprimare anterioară a voinţei acestuia. În cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar.

În cazul în care se cere consimţământul reprezentantului legal, pacientul trebuie să fie implicat în procesul de luare a deciziei atât cât permite capacitatea lui de înţelegere. În cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
se încarcă...