Semnal de alarmă în privinţa radiografiilor

0

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a trimis o atenţionare către spitalele din ţară asupra unor efecte noi depistate la unii pacienţii cărora li s-au administrat substanţe de contrast, în analize imagistice, care conţin o substanţă denumită gadolinium.

„O analiză efectuată de Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat faptul că, în ţesutul cerebral, se acumulează cantităţi mici de gadolinium după utilizarea substanţelor de contrast care conţin gadolinium. La substanţele de contrast cu ligand liniar, care conţin gadolinium, a fost observată o acumulare mai importantă de gadolinium în creier, comparativ cu substanţele de contrast cu liganzi macrociclici. Până în prezent, nu există dovezi privind afectarea pacienţilor ca urmare a acumulării de gadolinium în creier, indiferent de tipul de substanţă de contrast”, se arată în comunicatul ANM.

Reprezentanţii ANM susţin că încă nu se cunosc riscurile pe termen lung asociate acumulării de gadolinium în ţesutul cerebral, iar din această cauză Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat suspendarea autorizaţiilor de punere pe piaţă în UE pentru substanţele de contrast cu ligand liniar şi administrare intravenoasă, cu excepţia acidului gadoxetic şi a acidului gadobenic.

La Botoşani, anual, zeci de mii de persoane fac radiografii, tomografii sau investigaţii de tip RMN.

 

– Tudor CHIRIAC

 

 

Deja ai votat!