Proces după un accident mortal la muncă

0

Doi botoşăneni au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani sub acuzaţia de ucidere din culpă, în urma unui accident de muncă mortal petrecut la o balastieră de pe raza comunei Corni. Este vorba despre şeful balastierei, Ioan Murariu, care avea responsabilităţi şi pe linie de protecţia muncii, şi despre şoferul unui utilaj, Vasile Constantin, care nu ar fi luat toate măsurile de protecţie pentru evita tragedia.

Totul s-a întâmplat pe 26 august 2015, când un dorohoian, Constantin Iţco, în vârstă de 62 de ani, şi-a găsit sfârşitul sub roţile unui utilaj. Angajat la o firmă de transport, bărbatul venise cu un camion în balastieră pentru a încărca pietriş, în baza unui contract încheiat cu o altă firmă care avea o investiţie la Tubureni. Făcuse un prim transport şi revenise în balastieră pentru a încărca din nou. Vasile Constantin lucra pe volă (n.r. – un buldo-excavator) şi îi încărcase două cupe de nisip, urmând să-i pună pietrişul.

În mod normal, şoferul camionului ar fi trebuit să aştepte în cabină, însă Constantin Iţco a coborât de la volan şi a mers lângă mormanul de pietriş. Aşa se face că în momentul în care vola a dat cu spatele pentru a descărcă cupa în remorca camionului, utilajul a trecut peste bărbat, care a murit pe loc, strivit sub greutatea mastodontului.

Ceilalţi şoferi aflaţi în balastieră au văzut incidentul şi au sunat imediat la 112, însă echipajul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă nu a mai putut face nimic.

Şoferul volei, care a fost pus sub acuzaţia de ucidere din culpă, fusese pensionar, iar cu numai câteva zile înainte de tragedie a acceptat oferta celor de la balastieră, care rămăseseră fără volist, şi s-a reangajat. Deşi reprezentanţii ITM au avansat ipoteza unei culpe comune, întrucât bărbatul călcat de utilaj nu avea ce căuta în sfera de acţiune a volei, cei doi vor trebui să răspundă în faţa instanţei pentru neluarea măsurilor de securitate în muncă.

 

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!