spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTRăzboi între instituţii în goana după bani

Război între instituţii în goana după bani

După ce au fost anunţate că vor rămâne fără o parte din încasări, din cauza reducerii anumitor impozite de către guvern, primăriile încearcă să remedieze deficitul apelând la orice sursă financiară creată de legislaţie, somând datornicii să-şi achite dările. În postura de datornic se află şi Romsilva, care, potrivit modificărilor Codului Fiscal din 2017, trebuie să plătească impozit pe venit pentru suprafeţele împădurite administrate pe care se derulează activităţi economice şi, ca atare, se încasează venituri.

 

Bani ceruţi de primari

 

Regia Silvică este descrisă însă de primari ca fiind un „stat în stat”, deoarece refuză să declare anual terenurile pe care le administrează, dar şi veniturile realizate.

Cum primăriile deja nu mai au bani pentru funcţionare, edilii intenţionează să oblige Regia Silvică la plata obligaţiilor legale, atât la nivelul judeţului Botoşani, cât şi la nivel naţional.

Dumitru Chelariu, primarul din Pomârla şi preşedintele filialei botoşănene a Asociaţiei Comunelor, a solicitat deja Direcţiei Silvice să-şi declare terenurile în vederea plăţii.

Pentru cele aproximativ 2.500 de hectare de pădure din comuna Pomârla, Regia Silvică ar trebui să plătească peste 40.000 de lei pe an.

„Noi suntem o comună mică, iar 46% din teritoriu este forestier. Veniturile proprii sunt foarte mici şi dacă nu ne-am fi dat silinţa să atragem fonduri europene eram destinaţi marginalizării. De aceea vom solicita orice leu care ni se datorează conform legii”, a declarat primarul botoşănean.

 

Acţiuni ferme în judeţul Neamţ

 

Pentru a afla cum procedează alte primării din ţară în situaţii similare, Dumitru Chelariu a efectuat o vizită în judeţul Neamţ.

„Eu am 12.000 de hectare de pădure. Trebuie să-mi plătească până la 20 de miliarde de lei vechi pe an, sumă suficientă pentru buget. Îi voi da în judecată şi voi ajunge până la blocarea conturilor”, a declarat pentru „Monitorul” Iulian Găină, primarul din comuna Tarcău-Neamţ.

 

CASETA:

„Proşti sunt primarii, că nu-i amendează pe cei de la Silvic”

 

Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACOR), îi încurajează pe primari să-şi ceară drepturile în instanţă. „Depinde de fiecare primar cum ştie să utilizeze instrumentele juridice oferite de lege. Proşti sunt primarii că nu-i amendează pe cei de la Silvic în fiecare zi pentru că refuză să declare terenurile, refuză să plătească, aşa cum facem noi toţi ceilalţi contribuabili. Se poate ajunge şi la abuz în serviciu”, a declarat pentru „Monitorul de Botoşani” Emil Drăghici.

Marius Havriş, directorul general al Direcţiei Silvice Botoşani, susţine că refuzul Romsilva de a-şi plăti dările la primării se bazează pe Codul Silvic, document ce ar exonera instituţia de astfel de datorii fiscale. Preşedintele ACOR îl contrazice însă, spunând că ultimele modificări ale Codului Fiscal, cele care prevăd că instituţiile publice care derulează activităţi economice nu sunt exceptate de la plata impozitului, sunt ulterioare Codului Silvic şi abrogă prin ultimul articol toate dispoziţiile contrare.

La nivelul judeţului Botoşani, pentru cele aproximativ 34.000 de hectare de teren Direcţia Silvică ar trebui să plătească administraţiilor locale o sumă de aproximativ 600.000 de lei. Beneficiare ar fi cele câteva zeci de comune ale căror teritorii includ şi păduri publice. Suma ce ar reveni fiecăreia nu este foarte mare, dar poate acoperi, spre exemplu, iluminatul public la care unele administraţii renunţă total, efectul fiind creşterea numărului de accidente rutiere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...