Fonduri insuficiente pentru salariile profesorilor

0

Fondurile alocate judeţului Botoşani la rectificarea bugetului de stat nu acoperă necesarul pentru plata drepturilor câştigate în instanţă de către angajaţii din educaţie. Pornind de la problemele semnalate de sindicaliştii din unele şcoli, Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a se discuta aplicat pe fondurile solicitate de şcoli şi fondurile primite.

Liderul LSI a explicat că, deşi Primăria Botoşani a solicitat Inspectoratului Şcolar sprijinul în alocarea resurselor necesare pentru plata restanţelor hotărârilor judecătoreşti care au fost eşalonate în perioada 2012-2015, sumele sunt total insuficiente. „Sunt multe şcoli care au zero lei pe hotărâri judecătoreşti. Vom avea joi (astăzi – n.r.) o întâlnire cu conducerea Inspectoratului Şcolar să vedem sumele care au fost solicitate de şcoli, să vedem dacă au solicitat corect Inspectoratului şi Finanţelor şi, ulterior, printr-o adresă către minister să explicăm situaţia acestor hotărâri judecătoreşti”, a afirmat Liviu Axinte.

Acesta a adăugat că ministerul trebuie informat corect în legătură cu situaţia de la Botoşani, cu atât mai mult cu cât unele şcoli riscă să intre în blocaj, dat fiind faptul că a fost demarată procedura de executare silită. Deşi unii parlamentari social democraţi s-au grăbit să anunţe că prin rectificarea bugetară cadrele didactice îşi vor primi drepturile salariale câştigate prin hotărârile judecătoreşti din ultimii ani, Liviu Axinte a apreciat că „situaţia nu este nici pe departe rezolvată”.

„Nici la capitolul salarii nu este acoperit la ora aceasta necesarul. Chiar şi prin echilibrările care se fac la nivel de judeţ mai lipsesc nişte bani. O altă rectificare nu cred că va mai fi”, a concluzionat Liviu Axinte.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!
se încarcă...