Medicament revoluţionar pentru pacienţii cu accident vascular

0

Un medicament de ultimă generaţie a fost prezentat medicilor urgentişti. Un pacient cu accident vascular şi cu paralizie îşi poate reveni în câteva ore, dacă acest medicament îi este administrat la timp. O fiolă costă aproape o mie de euro, iar tratamentul poate fi administrat doar în Urgenţe.

„Am văzut personal efectele acestui medicament la un congres la care am participat. Ne-a fost prezentat cazul unei paciente care a suferit un accident vascular şi avea pareză la mâna şi piciorul stâng. La şase ore după administrarea medicamentului se mişca normal şi părea că nu a avut niciodată vreo problemă”, a spus Camelia Caliniuc, asistentul şef al UPU-SMURD Botoşani.

Substanţa activă conţinută în medicament se numeşte alteplaza şi aparţine unui grup de medicamente denumite antitrombotice. Aceste medicamente acţionează dizolvând cheagurile care s-au format în vasele de sânge.

Cadrele medicale spun că un astfel de medicament are indicaţii exacte, care dacă sunt respectate fac „minuni”. „Sunt condiţii foarte stricte de administrare, mai ales legate de timpul de când s-a produs AVC şi administrarea medicamentului, care nu trebuie să fie mai mare de trei ore, dar şi de natura accidentului vascular. Efectele benefice sunt însă uimitoare”, a mai spus asistentul şef al UPU-SMURD.

Câteva doze din noul medicament se află deja la Botoşani, iar în funcţie de necesar se vor face noi comenzi.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!