Şomajul scade în statistici

0

Numărul botoşănenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a scăzut, potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Astfel, la sfârşitul lunii octombrie erau înregistraţi în evidenţele AJOFM 5.108 şomeri, cu 547 mai puţini faţă de luna septembrie, când erau 5.655 şomeri.

„Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că multor persoane le-a expirat perioada de indemnizare. Pentru a rămâne în evidenţa noastră ei trebuie să depună o nouă cerere. O altă cauză o reprezintă şi lipsa unei noi solicitări din partea celor neindemnizaţi, acest lucru fiind obligatoriu la fiecare şase luni”, au declarat reprezentanţii AJOFM.

Dintre cei 5.108 şomeri înregistraţi, 2.185 sunt femei, 787 sunt şomeri indemnizaţi, iar 576 beneficiază de acest drept ca urmare a disponibilizărilor curente şi colective de personal. Conform statisticilor, cei mai mulţi şomeri sunt în municipiul Botoşani, 536 de persoane, urmat de oraşul Ştefăneşti, 336 persoane, pe locul trei situându-se Dorohoiul, cu 250 de şomeri.

Pe categorii socio-profesionale, cei mai mulţi dintre şomeri, respectiv 4.141 de persoane au un nivel de pregătire primar, gimnazial sau profesional, 820 persoane au nivel de instruire liceal şi postliceal, iar 147 de persoane au studii profesionale.

Numărul botoşănenilor fără loc de muncă este mult mai mare în realitate, fiind estimat la zeci de mii de persoane.

 

– Alexandru DOROFTEI

adoroftei@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!
se încarcă...