Astăzi – Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar şi este sărbătorit pe 6 decembrie. Acest sfânt s-a evidenţiat prin bunătate deosebită faţă de cei săraci, ocrotitor al fetelor, ajutător al familiilor numeroase, apărător al celor oropsiţi şi asupriţi şi călăuzitor pentru cei care se află în călătorie, pe uscat sau pe ape.

Sfântul Nicolae a trăit în secolul IV în Asia, fiind arhiepiscop în localitatea Mira Lichiei. Tradiţia de a ne face daruri unii altora, de a bucura pe copii în noaptea de Sfântul Nicolae se păstrează încă de atunci. Contemporanii Sfântului Nicolae au preluat de la acesta obiceiul de a oferi daruri. Sfântul Nicolae este cunoscut ca fiind „făcător de minuni” deoarece la rugăciunile lui puternice s-au făcut multe minuni.

Pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian, Sfântul Nicolae a luat atitudine fermă şi împotriva cultelor păgâne, fapt pentru care a fost închis. El a fost eliberat la venirea la tron a lui Constantin cel Mare. După o viaţă plină de vrednicii, a trecut la cele veşnice pe 6 decembrie 343, sfintele sale moaşte petrecând o vreme la Mira (până în secolul VIII), apoi la Bari – Italia. Din anul 1967, o parte din ele au fost readuse în Orient, la Constantinopol.

Poporul român are mare evlavie faţă de Sfântul Nicolae, în România fiind foarte multe biserici şi mănăstiri care-l au drept ocrotitor. Cultul Sfântului Nicolae a reprezentat o trăsătură specifică a evlaviei ortodoxe a poporului român.

Multe biserici din judeţ îşi cinstesc astăzi ocrotitorul. Botoşănenii sunt aşteptaţi la Mănăstirea Popăuţi, la slujba prilejuită de hramul Bisericii „Sfântul Nicolae”, dar şi la Biserica „Sfântul Nicolae” (aflată pe Strada Petru Rareş, lângă Şcoala 1). Astăzi este o zi deosebită şi pentru cadrele didactice şi elevii de la această şcoală, unitatea avându-l drept ocrotitor tot pe acest sfânt iubit de credincioşi.

Deja ai votat!