Astăzi – Sfântul Ierarh Spiridon

Pe 12 decembrie, creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Spiridon. Acesta s-a născut în jurul anului 270, în Askia – Cipru, în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Fiind plin de dragoste dumnezeiască, Spiridon a îmbrăţişat o viaţă ascetică, cheltuindu-şi averea cu îngrijirea bolnavilor şi găzduirea străinilor.

În calitate de episcop al cetăţii Trimitunda, el a participat şi la Sinodul întâi Ecumenic (Niceea, 325).

În jurul anului 295, în timpul împăratului păgân Maximian, sfântul din Trimitunda a fost arestat şi exilat pentru că era un straşnic apărător al dreptei credinţe.

Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la cele veşnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli, din cetatea Trimitunda. Ciprioţii au mutat sfintele moaşte în Constantinopol, iar în  anul 1453, Moaştele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, apoi în insula Corfu –  Grecia, unde se află şi astăzi.

Sfântul Spiridon este cunoscut de credincioşi drept sfântul care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe cei care se roagă cu credinţă şi cu dragoste. Sfântul Spiridon este făcător de minuni.

Preoţii slujitori în catedrala din Corfu îi schimbă sfântului, în fiecare an, pe 12 decembrie, veşmintele şi încălţămintea tocită. Hainele şi încălţămintea sfântului sunt dăruite parohiilor şi mănăstirilor ortodoxe din lume.

Deja ai votat!