Protest al magistraților botoșăneni privind modificarea Legilor Justiției

Magistraţii din Botoșani au aderat la acțiunile de protest anunțate în toată țara. Astfel, la ora 13, judecătorii și procurorii botoșăneni vor înceta activitatea și vor merge în fața Judecătoriei Botoșani, cu robele pe braț, încercând să atragă atenția asupra pericolelor care le-ar genera adoptarea modificărilor impuse de PSD pe Legile Justiţiei. Votul final în Senat se dă astăzi. Protestul are loc în mai multe orașe din țară, unde zeci de magistraţi au ieşit în fața instanțelor pentru a protesta paşnic la adresa manevrei PSD de modificare a Legilor Justiţiei. Iată mesajul judecătorilor și procurorilor:
”Protestul nostru este în interesul exclusiv al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor. Am jurat să apărăm aceste drepturi și libertăți și să ne îndeplinim atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Jurământul depus ne obligă să luăm atitudine atunci când constatăm că există pericolul ca unele propuneri legislative să devină o veritabilă piedică în calea îndeplinirii obligațiilor asumate.
Respectăm Constituția și legile țării, însă, atunci când există propuneri legislative contrare preeminenței dreptului, care tind să protejeze în mod excesiv și nepermis anumite interese ale unor persoane, ignorându-se interesele generale ale societății, noi trebuie să luăm atitudine. Dacă vom sta nepăsători, dezideratul înfăptuirii justiției va deveni o iluzie.
Suntem practicieni ai dreptului și ne confruntăm în fiecare zi cu diferite situații practice în care trebuie să aplicăm legea, iar aceasta ne obligă să tragem un semnal de alarmă cu privire la noile propuneri legislative.
Propunerile legislative sunt făcute pentru a favoriza în mod excesiv persoanele care comit fapte antisociale.
Noi trebuie să respectăm legea și o vom respecta, dar înainte de intrarea în vigoare a legilor trebuie să ne asigurăm că ne putem îndeplini în mod liber misiunea constituțională de înfăptuire a justiției. Menirea noastră este aceea de a găsi întotdeauna un just echilibru între diferitele interese existente într-o anumită speță, dar noile propuneri legislative ne vor împiedica să evaluăm în mod obiectiv și echilibrat aceste interese și vom ajunge în situația în care vom fi obligați să înclinăm balanța întotdeauna în favoarea inculpaților, iar cetățenii onești vor simți că le-au fost încălcate drepturile.
Refuzăm să fim nepăsători! Legea trebuie să fie aplicată fără privilegii sau discriminări și trebuie să respecte echilibrul necesar între protejarea intereselor persoanelor care săvârșesc fapte antisociale și protejarea intereselor victimelor ori ale întregii societăți.”

Deja ai votat!