Aleşii vor să taie din gratuităţile pentru pensionari

Aproximativ 1.800 de pensionari botoşăneni ar putea fi excluşi din categoria persoanelor care beneficiază de gratuitate la transportul public local. Proiectul vizând acordarea unor facilităţi pensionarilor pentru transportul local în comun cu tramvaie şi autobuze va fi dezbătut de consilierii municipali în şedinţa ordinară din 28 februarie. Potrivit proiectului, ar urma să primească abonamente gratuite pensionarii care au pensia până la 1.900 de lei, echivalentul salariului minim brut pe economie.

Dintre cei 22.605 pensionari care locuiesc în municipiul Botoşani, 1.142 au pensii între 1.900 şi 2.500 de lei, iar 616 au pensii de peste 2.500 de lei. Altfel spus, de abonamente gratuite ar urma să beneficieze 20.847 de pensionari, cei cu venituri mai mici sau egale cu 1.900 de lei. Municipalitatea urmează să asigure de la bugetul local câte 38 de lei pentru fiecare abonament, în condiţiile în care costul unui abonament este de 65 de lei. Diferenţa este asigurată de societatea de transport local.

Potrivit celor precizate de Victor Ivănescu, directorul Eltrans, până la această dată unitatea a eliberat 6.800 de abonamente gratuite pentru pensionari. La emiterea abonamentelor nu s-a ţinut cont de cuantumul pensiei beneficiarilor. „Nu ştim câţi dintre cei care au ridicat deja abonamentul au pensii peste 1.900 de lei. Dacă proiectul va fi aprobat de consilierii municipali, tot deliberativul local va trebui să ne spună cum vom proceda”, a spus oficialul.

Anul trecut, Eltrans a emis 7.600 de abonamente gratuite pentru pensionari.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

 

Deja ai votat!