Frig înfruntat pentru mărţişoare tradiţionale

Mai mulţi meşteri populari şi artişti plastici din Botoşani, Iaşi şi Suceava participă la Târgul Mărţişorului, organizat pe Pietonalul Unirii de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT). „Eu cred că acei iubitori de frumos şi de lucru realizat manual vor opta pentru aceste mărţişoare care nu se pot compara cu cele realizate în serie şi care nu ne fac cinste la urma urmei”, a declarat Margareta Mihalache, referent etnograf în cadrul CJCPCT.

La deschiderea târgului care a avut loc ieri au participat şefii instituţiilor de cultură, dar şi Daniela Lozneanu, subprefectul judeţului.

„Mărţişorul purtat odată cu venirea primăverii poate aduce bunăstare şi ferire de boli. Aş vrea să mulţumesc Consiliului Judeţean pentru susţinere, Primăriei Botoşani pentru colaborare, meşterilor şi colegilor care s-au ocupat de organizare. Chiar dacă frigul ne muşcă, noi încercăm să facem această activitatea mai frumoasă”, a declarat Cornelia Ciobanu, directorul CJCPCT.

Daniela Lozneanu i-a felicitat pe organizatorii târgului care a ajuns la a VIII-a ediţie.

De la târg botoşănenii pot cumpăra mărţişoare realizate din materiale textile, argilă, hârtie, ghindă şi nuci, lemn sau piele, realizate prin tehnici tradiţionale sau moderne. Alături de mărţişoare, meşterii mai expun aranjamente florale, felicitări şi brăţări cu motive tradiţionale. Sorin Paşaniuc, din Iaşi, este sculptor de peste 15 ani, iar de patru ani a decis să realizeze şi mărţişoare. A venit la târg cu mărţişoare realizate în lemn, de la trifoi, potcoavă, până la floarea vieţii. „Totul este lucrat manual. Acum suntem invadaţi de mărţişoare mai ieftine, în magazine unde este un pic mai cald. Noi încercăm să păstrăm tradiţia şi să le arătăm oamenilor şi altceva”, a afirmat el.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!