Gerul cumplit se prelungeşte

Ieri dimineaţă, la Botoşani a fost înregistrată una dintre cele mai scăzute temperaturi din sezon rece. Astfel, mercurul din termometre a indicat -18°C şi, potrivit meteorologilor, gerul va continua şi în zilele următoare, iar specialiştii iau în calcul prelungirea codului portocaliu de ger până vineri, în acest moment el fiind valabil până joi.

Potrivit meteorologilor, astăzi va ninge pe tot parcursul zilei. Cantitatea de precipitaţii va fi de trei litri pe metru pătrat, iar stratul de zăpadă va ajunge la cinci centimetri. Temperaturile vor fi cuprinse între -9°C, maxima şi -14°C, minima. Începând de mâine precipitaţiile vor înceta, dar temperaturile vor continua să scadă. Astfel, cerul va fi în mare parte înnorat, iar vântul va avea unele intensificări, ceea ce va spori senzaţia de frig. Maxima zilei va fi de -9°C, iar minima de -17°C, în timpul nopţii fiind aşteptat un îngheţ puternic.

Joi va fi şi mai ger, vântul suflând cu o viteză ce va depăşi 30 de kilometric pe oră în prima parte a zilei. Temperaturile vor fi cuprinse între -10°C maxima şi -19°C minima.

 

Copii rămaşi acasă din cauza zăpezii

 

Dacă pe drumurile naţionale şi cele judeţene nu au fost probleme, situaţia diferă în privinţa drumurilor săteşti. Astfel, drumul ce leagă satul Balta Roşie de oraşul Flămânzi a fost blocat, iar microbuzul şcolar nu a putut ajunge în localitate. Din acest motiv, 14 elevi au lipsit ieri de la cursuri.

Pe acest drum sunt înregistrate probleme în fiecare iarnă.

Primăria a trimis în zonă un utilaj pentru a deszăpezi. Situaţia a fost comunicată conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean. Copiii au rămas acasă, iar absenţele le vor fi motivate.

Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a declarat că ieri dimineaţă inspectorii şcolari au luat legătura cu conducerile tuturor şcolilor, însă nu au fost comunicate alte probleme în afara celei de la Flămânzi.

Cât priveşte suspendarea cursurilor, Gabriel Hârtie a explicat că măsura a fost luată în judeţele unde este cod portocaliu de ger şi viscol. „Sunt 28 de judeţe cu cod portocaliu de ger, însă cele patru judeţe din sudul ţării unde cursurile au fost suspendate au şi cod portocaliu pe precipitaţii abundente şi viscol şi exista riscul ca unele drumuri să fie impracticabile”, a mai spus Gabriel Hârtie.

 

Dispecerate pentru starea drumurilor

 

– Drumuri judeţene: 0231/510.792;

– Drumuri naţionale: 0231/516.524 sau 0231/514.395;

– Municipiul Botoşani: 0231/517.007

* informaţii pot fi obţinute şi de pe aplicaţia DSU a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

 

– Alexandru DOROFTEI

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!