sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTAngajări secrete la CJ şi Prefectură

Angajări secrete la CJ şi Prefectură

Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi Instituţiei Prefectului refuză să facă publice numele celor pe care îi angajează, deşi sunt două instituţii care funcţionează cu bani publici. Reporterii „Monitorul de Botoşani” au făcut solicitări către cele două instituţii în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru a primi numele, funcţia şi salariul celor care s-au angajat în perioada ianuarie 2017 – martie 2018. În răspunsurile primite, însă, nu erau menţionate decât funcţiile şi salariile celor angajaţi, fără numele acestora, reprezentanţii Compartimentului resurse umane şi cel juridic al CJ şi al Prefecturii motivând că legea 677/2001, cea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date nu le-ar permite să facă publice numele celor angajaţi.

„Este o decizie dată în 2015 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se specifică faptul că numele persoanei reprezintă informaţii referitoare la date cu caracter personal”, a declarat secretarul judeţului, Marcel Bejenariu.

 

„Nu este nimic de ascuns”

 

Conducătorii celor două instituţii publice spun că totul e transparent. „Nu este nimic de ascuns, toate concursurile sunt pe site-ul instituţiei, luaţi legătura cu cei de la compartimentele abilitate şi ar trebui să vă dea aceste informaţii”, a spus preşedintele CJ, Costică Macaleţi.

Acelaşi punct de vedere l-a avut şi prefectul judeţului. „Concursurile organizate de către noi sunt pe site, pot fi luate datele pe care le doriţi de acolo fără nici o problemă. Nu este nimic de ascuns”, a spus Dan Şlincu, reprezentantul guvernului în teritoriu.

Astfel, se creează o confuzie legislativă, pentru că aceste date sunt necesare în vederea realizării unei informări prompte şi corecte a opiniei publice de către mass-media, realizarea acestui interes nefiind de natură a prejudicia în vreun fel drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor vizate.

 

Informaţii publicate pe site-uri, dar greu de legat

 

Deşi juriştii celor două instituţii refuză să ofere date publice, pe site-urile oficiale ale acestora se pot găsi informaţii despre concursuri, despre cei angajaţi şi sunt făcute publice inclusiv numele celor care doar au participat la concursuri şi care nu au ajuns să fie angajaţii CJ sau ai Prefecturii. Adică sunt publice, se găsesc pe site şi le poate vedea orice plătitor de taxe şi impozite, dar nu le putem primi printr-un act oficial, fiindcă „sunt date cu caracter personal”. Pentru a putea vizualiza angajările, cei interesaţi trebuie să urmărească fiecare concurs desfăşurat în parte, după care să caute salariul aferent funcţiei pe care a fost încadrat.

Colegii de la „Monitorul de Suceava” au câştigat în instanţă, în 2015, dreptul de a primi numele persoanelor ce au candidat în acel an la funcţia de inspector-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava. În prealabil, fusese trimisă o cerere către Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin care reporterului cotidianului din judeţul vecin să-i fie transmise numele candidaţilor, pentru a putea informa publicul. Acesta a fost refuzat pe motiv că numele candidaţilor nu poate fi făcut public. Redactorii „Monitorului de Suceava” au cerut un punct de vedere în această privinţă şi reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, iar răspunsul trimis de Alina Săvoiu, şefa Biroului juridic şi comunicare la acea vreme, confirma că datele cu caracter personal nu pot fi secretizate în astfel de situaţii.

IGPR a fost acţionat în judecată de către „Monitorul de Suceava”, într-un final Curtea de Apel Suceava obligând instituţia să facă publice numele celor care au candidat la şefia IJP. Ba mai mult, ziarul a primit suma de 1.000 de lei drept daune morale.
– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...