Monument secular reabilitat cu milioane de lei

0

Sala de şedinţe a Consiliului Municipal a găzduit ieri conferinţa de lansare a proiectului „Reabilitare şi dezvoltare turistică a monumentului istoric Ansamblul «Bisericii Sfântul Gheorghe»”, ce va fi realizat cu finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.  Biserica „Sfântul Gheorghe”, este un monument istoric emblematic pentru municipiul Botoşani, fiind ctitorită în anul 1551 de Elena Rareş (văduva domnitorului Petru Rareş).

Adriana Zăiceanu, administrator public şi manager de proiect, a salutat implicarea deosebită a preotului paroh Dumitru Mateciuc în realizarea proiectului. „Suntem cei care, în parteneriat cu Biserica, vom implementa acest proiect, sper eu, cu succes. Proiectul este prevăzut a se realiza pe o durată de 36 de luni şi are o valoare de 7,258 milioane lei. Nu este o valoare mare, dar este o valoare rezultată din ceea ce înseamnă documentaţia tehnică şi din devizul general al proiectului. Ne dorim ca proiectul să se realizeze într-un termen mai scurt decât este preconizat”, a precizat Adriana Zăiceanu.

Potrivit oficialului, finanţarea va acoperi lucrările de consolidare şi reabilitare a bisericii şi turnului clopotniţă, precum şi de amenajare a curţii. „Părintele a fost printre primii care a avut documentaţia tehnică elaborată în anul 2014. Noi toţi am sperat că în 2014, la lansarea noului exerciţiu financiar, vom putea să accesăm aceste axe din POR, aveam şi autorizaţie de construire. Nu s-a întâmplat aşa şi a fost necesar ca părintele să actualizeze documentaţia, tot pe cheltuială proprie, pentru că aşa cereau ghidurile”, a afirmat Adriana Zăiceanu.

Preotul Dumitru Mateciuc a mulţumit tuturor celor care au fost alături de el şi l-au ajutat în tot acest demers.

Până acum, Biserica „Sfântul Gheorghe” a cheltuit aproximativ 300.000 de lei. Din păcate, cei aproximativ 150.000 de lei, plătiţi pe documentaţia până în 2014, nu vor mai putea fi recuperaţi. „Asta nu e un capăt de ţară. Noi îi mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să implementăm proiectul. Puteam să investim toţi aceşti bani şi să nu treacă proiectul. Mă bucur că am biruit cu ajutorul lui Dumnezeu, al Sfântului Gheorghe şi al tuturor enoriaşilor care au fost alături de mine”, a spus preotul Dumitru Mateciuc.

Biserica nu a beneficiat de sponsorizări importante, banii pentru întocmirea documentaţiei fiind adunaţi cu greu. „Totul s-a strâns, bănuţ cu bănuţ de la banul văduvei, de la cutia milei, de la serviciile Bisericii. Eu mult timp nu mi-am luat nici măcar salariul, ci doar strictul necesar, deşi nu ar trebui să spun asta”, a mai spus Dumitru Mateciuc.

După ce biserica va intra în şantier, în măsura în care va fi posibil, slujbele vor fi oficiate într-un altar amenajat în curtea bisericii. În perioada rece, enoriaşii parohiei vor putea participa la slujbele religioase de la Biserica Uspenia.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

+0 -0
se încarcă...