Florin Ţurcanu scapă de restricţii

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, judecat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a scăpat de măsura controlului judiciar. Marţi, la mai bine de doi ani de la trimiterea dosarului în instanţă, Tribunalul Botoşani au dispus revocarea măsurii, Florin Ţurcanu scăpând de toate restricţiile instituite de magistraţi.

Decizia nu este definitivă însă, procurorii anticorupţie putând contesta hotărârea la Curtea de Apel.

Arestat în martie 2016, după o serie de descinderi ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată o lună mai târziu. Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu, iar mai apoi sub control judiciar, anchetatorii temându-se de faptul că acesta ar putea să influenţeze declaraţiile martorilor.

Început în forţă, procesul a fost reluat de trei ori de la zero, fără ca în acest interval instanţa de fond să pronunţe vreo hotărâre.

Florin Ţurcanu este acuzat de procurorii DNA că în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pentru ca firmele lui să câştige o serie de licitaţii cu finanţare de la buget. Casa ar fi fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte al CJ şi mai multe sume de bani pentru ca acesta să plătească facturile fictive emise.

Presupusa afacere a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii şi au găsit o agendă în care Marcel Bîrsan îşi notase sumele de bani cheltuite. În dosar a fost inculpat şi socrul fostului preşedinte CJ, Aristomel Anuşcă, acesta fiind bănuit de complicitate.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!