Jafuri pe străzi, pentru etnobotanice

2

Consumatorii de etnobotanice au ajuns să jefuiască oameni pe străzi pentru a face rost de droguri. O dovedeşte un caz aflat pe rolul instanţelor de judecată, unde trei indivizi au atacat mai mulţi botoşăneni doar pentru a face rost de bani cu care să-şi cumpere mai apoi substanţele stupefiante. Cazul în sine demonstrează la ce s-a ajuns, dar şi faptul că oamenii nu se mai simt în siguranţă nici măcar atunci când merg să cumpere o pâine. Faptele s-au petrecut pe 14 august 2017, când Valentin George A., în vârstă de 17 ani, s-a întâlnit în Parcul Tineretului cu doi prieteni de-ai săi, B.B. și T.A. cu gândul să meargă în cartierul Primăverii să-şi cumpere etnobotanice. Pentru a face rost de bani necesară procurării acestor substanțe, cel din urmă le-a propus celorlalți doi să fure telefoane mobile sau bijuterii din aur, și anume un lanț mai gros. Deşi era doar ora 10,30, tinerii şi-au pus în aplicare planul. Prima victimă a fost o femeie, care a fost atacată pe strada Primăverii, în apropierea magazinului PPT, imediat după sediul Băncii Transilvania, unul dintre tineri furându-i telefonul mobil din buzunar. Femeia a strigat după ajutor, dar indivizii au dispărut în fugă spre Piaţa Viilor, unde, în scopul de a îngreuna identificarea, au făcut schimb de haine. În timp ce alergau ca să scape, îndreptându-se spre spatele parcului „Mihai Eminescu”, undeva în apropierea farmaciei „Luci Farm”, tinerii s-au intersectat cu o altă femeie, care le-a făcut chiar loc să treacă, însă Valentin George A. s-a repezit asupra ei și i-a smuls lanțul din aur pe care-l purta la gât. Fiind luată prin surprindere, femeia nici nu a mai avut timp să reacţioneze. Culmea este că după aceste jafuri tinerii au apelat la rude pentru a amaneta bunurile furate, Valentin George A. Solicitând ajutorul mamei sale. Prinşi de poliţişti, tinerii au fost trimişi în judecată, Valentin George A.fiind condamnat la măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 2 ani.

Instructor de educaţie atacat cu cuţitul

Ca să înţelegeţi despre ce fel de indivizi este vorba, trebuie menţionat faptul că tânărul provine dintr-o familie cu şapte copii, el fiind cel de-al şaselea. După decesul tatălui, survenit în anul 2006, mama l-a dat pe băiat şi pe sora lui mai mică la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Altfel spus, de la 7 ani, ValentinGeorge A. a fost în Centrul de plasament Trușești şi „Elena Doamna” Botoşani, iar în anul 2015, odată cu desființarea acestuia din urmă, el a fost trimis la Complexul de apartamente „Casa Mea” Dorohoi. Mama tânărului, în vârstă de 56 de ani, beneficiază de ajutor social, în cuantum, de 1500 lei/lună, locuiește într-un apartament închiriat de la Locativa în Parcul Tineretului din Botoşani. Veniturile de care dispune tânărul provin din alocație din centru reprezentând bani de buzunar în sumă de 28 lei/lună. In schimb, consilierul de asistență socială a arătat că, deși este cooptat în activități instructiv educative, inclusiv gospodărești, Valentin George A. acceptă cu greu asimilarea și respectarea regulamentului și a cerințelor din cadrul apartamentului, relația cu instructorul de educație și colegii de apartament fiind marcată de reacții de furie, violențe, amenințări, bătăi aplicate colegului de apartament, pentru că afirmă că nu „suportă să-i vadă”. Aceeași sursă declară că tânărul este un factor perturbator în colectivitate, incitând cu multă ușurință pe colegi (de apartament sau școală) la acte de indisciplină. De altfel, pe 7 noiembrie 2016, în timp ce era în complex, tânărul a cerut învoire pentru a ieși din internat, cerere care i-a fost respinsă de instructorul de educaţie întrucât absentase de la cursurile școlare în săptămâna anterioară. Nemulțumit, el a luat un cuțit de la bucătărie și s-a repezit către femeie, îndreptând cuțitul spre pieptul acesteia, apoi spre ochi, strigând amenințător că o va tăia și va băga cuțitul în ea, după care tânărul a înfipt cuțitul în masa de la bucătărie. In ziua următoare, tânărul a continuat cu injuriile și a amenințat-o pe angajata centrului că dacă va depune plângere la poliție o va aștepta la ieșirea din tură și-i va aplica o corecție.

Puşcăria ca formă de reeducare

Privitor la pregătirea școlară, tânărul, care atenţie, are 18 ani în prezent, era elev în clasa a VIII-a la Școala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi, clasa a V-a repetând-o de două ori. De altfel, cu prilejul evaluării, tânărul a precizat că nu-i place școala, îi place mai mult să muncească și să obțină venituri. Din informațiile oferite de diriginteleclasei a reieşit că atitudinea acestuia a fost marcată de acte de indisciplină și agresivitate verbală față de colegi și unii profesori, având la purtare nota 4 pe semestrul I. Tot consilierul de asistență socială a arătat că Valentin George A. este în evidențele secției de Neuro-Psihiatrie Infantilă Botoşani, fiindu-i prescris tratament medicamentos pe care a refuzat să-l urmeze. Față de trecutul infracțional, tânărul era deja în evidența Serviciului de Probațiune, fiind dispusă măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni pentru ameninţările adresate instructorului de educaţie. De asemenea, Valentin George A. a fost amendat în toamna anului 2017 pentru injurii adresate unui elev pe care l-a agresat în curtea școlii și agenților chemați la rezolvarea situației. „Persistența în timp a comportamentului infracțional și trecerea către un comportament care implică și violența în atingerea scopului (tâlhăria) denotă o întărire a schemelor de comportament indezirabil social. În aceste condiții, pentru creșterea șanselor de reintegrare socială a inculpatului consilierul de probațiune apreciază că măsurile neprivative de libertate nu oferă suficiente elemente de corectare a comportamentului indezirabil social. Astfel, luând în considerare riscul mare de a săvârși infracțiuni, se apreciază că măsura educativă privativă de libertate poate constitui cadrul reintegrării sociale a persoanei”, au arătat magistraţii.

+0 -0
se încarcă...