Ploi torenţiale în judeţ. Atenţionări şi sfaturi de la ISU

0

Județul Botoșani se va afla sub incidența Codului Portocaliu de ploi abundente de astăzi, ora 21, până mâine la aceeași oră. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, peste 100 de pompieri cu 46 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale. „Pentru asigurarea acţiunilor preventive la nivelul comunităţilor, au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din județ. Totodată, la nivelul ISU Botoșani a fost activata grupa operativă şi, la nevoie, se va activa şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a intervenţiei, care are în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă”, se arată într-un comunicat de presă emis de ISU Botoşani.
Specialiştii ISU recomandă cetăţenilor ca pe timpul căderilor masive de apă sau grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii închise care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Populaţia este sfătuită ca premergător manifestărilor meteo să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei pluviale.
Pentru a crea obstacole împotriva pătrunderii apei în gospodării, se recomandă pregătirea unor saci cu nisip. Aceleași obstacole vor fi folosite şi pentru a preveni inundarea caselor, a adăposturilor de animale şi a celorlalte anexe gospodărești. Totodată, la adăpostirea în podurile caselor se recomandă asigurarea unor rezerve de apă alimente, haine şi mijloace de semnalare a prezentei: lanterne, fluiere, telefon.
Evacuarea din locuinţte se poate face la solicitarea autorităţilor sau din proprie iniţiativă dacă situaţia impune, în zone care prezintă siguranţă cu recomandarea echipării corespunzatoare pentru intemperii şi cu elemente distinctive pe timpul nopţii ( haine, veste reflectorizante , lanterne). De asemenea, se recomandă menţinerea legăturii cu vecinii pentru a putea solicita sau acorda ajutor la nevoie şi o atenţie sporită bătrânilor bolnavi sau imobilizaţi şi copiilor care în astfel de situaţii devin curioşi. Se recomandă menținerea calmului şi evitarea, pe cât posibil, a panicii.

+0 -0
se încarcă...