O nouă expoziţie la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”

0

Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani, găzduiesc, în perioada 21 iunie – 15 iulie, expoziţia personală ,,Ecou” cu lucrări ale artistului plastic Gelu Costea. Vernisajul va avea loc sâmbătă, începând cu ora 13.00. Lucrările vor fi prezentate de muzeograful Ana Elisabeta Coşereanu.

Gelu Costea este absolvent al Academiei de Arte „Luceafărul” Bucureșt, licențiat al Universității de Arte București şi membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța I. În 2001, a fost distins cu Premiul Special „Alexandru Țipoia”, iar în 2002 și-a adăugat în palmares Premiul „Ștefan Dimitrescu” al Muzeului Județean Vaslui.
Referindu-se la creațiile artistului, criticul de artă Alice Dinculescu, menționa: „Într-un timp al modelelor de carton sclipitor, al istoviților de goana după aur, al sufletelor moarte, Gelu Costea, pictorul născut la Sibioara de Constanța, a pornit în lume abia după ce s-a convins că are ceva de spus”.

Gelu Costea susţine că expoziţia „Ecou” prezintă într-o cheie contemporană, parte din izvoarele cu seva spaţiului românesc moldav, din preistorie, copilăria omenirii. „Interpretări subiective pornite de la formele semen ale unei mari culturi – Cucuteni. Memoria acestei culturi este păstrată în timp cu transformări asumate de cultura populară (proiecţii ancestrale, mituri, ornamentică, forme şi semne) ce ajung la noi ca ecouri. Mai mult sau puţin stilizate, şlefuite, patinate de timpul istoric, provoacă omul contemporan în încercarea de a se defini”, a mai declarat Gelu Costea. Potrivit acestuia, expoziţia la care sunt aşteptaţi botoşănenii are o „mare încărcătură spirituală, naţională şi universală în același timp.

 

Deja ai votat!