Bombă detonată la Darabani. Fost consilier local condamnat pentru falsuri

0

O nouă afacere cu bani publici se lasă cu condamnări penale. Ba, mai mult, cei implicaţi au fost obligaţi de instanţă să returneze o sumă impresionantă de bani de care au beneficiat în baza unor falsuri. „Afacerea” a fost gestionată de fostul consilier local botoşănean, Gheorghe Iavorenciuc, administrator al societăţii Ecoenergy Engineering SRL Botoşani, care a fost condamnat joi de Judecătoria Darabani la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Potrivit deciziei instanţei de judecată, omul de afaceri va fi supus unui termen de încercare de doi ani. În schimb, o a doua persoană inculpată în dosar, Dan Corneliu Hladiuc, a scăpat de condamnare întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Magistraţii au decis însă ca cei doi să returneze Primăriei Darabani, în solidar cu societatea Ecoenergy Engineering SRL Botoşani, suma de 1.347.129,29 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat. Sentinţa nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel. Totuşi, pentru ca banii să fie plătiţi, instanţa a decis să menţină sechestrul pe o sumă de bani, 742.950, 45 lei, împrumutată de Gheorghe Iavorenciuc la o altă firmă controlată de el respectiv SC Guliver Group LTD S.R.L, dar şi pe contul omul de afaceri şi asupra unor bunuri mobile.

Gheorghe Iavorenciuc a fost trimis în judecată de procurori în decembrie 2015, după ce ar fi „umflat” o serie de facturi, privind realizarea iluminatului arhitectural şi peisagistic în zona centrală a oraşului Darabani. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2009, Iavorenciuc ar fi încasat de la primărie 755.672,10 lei, în condiţiile în care valoarea reală a lucrărilor era de 373.448,73 de lei, prejudiciind Primăria cu 567.752,63 lei, din care 351.752 valoarea lucrărilor neefectuate şi 216.000 de lei penalităţi pentru lucrări neexecutate. „Ţeapa” a fost sesizată însă de cei din administraţia locală, iar comisia de recepţie a refuzat să preia lucrările, întrucât în documente nu erau menţionate toate materialele pentru care s-ar fi plătit banii. În schimb, societatea Ecoenergy Engineering a dat în judecată Primăria solicitând plata lucrărilor, ajungându-se până la executare silită. Acum, când s-a trecut la calcul penalităţilor, prejudiciul a a ajuns la 1.347.129,29 lei.

Fost consilier în cadrul Consiliul local Botoşani, Gheorghe Iavorenciuc a renunţat la mandat în martie 2015, când şi-a depus demisia. El fusese ales pe listele Mişcării pentru Botoşani din partea Partidului Ecologist Român. În vârstă de 60 de ani, Gheorghe Iavorenciuc a fost însă şi membru al Partidului Naţional Liberal, deţinând chiar funcţia de preşedinte al organizaţie municipale PNL Botoşani.

Deja ai votat!
se încarcă...