Traficanţi de ţigări trimişi la puşcărie. Reacţia unuia – „Mă c.. pe mine”

0

Trei botoşăneni care au făcut parte dintr-o grupare de traficanţi de ţigări au fost condamnaţi de de Curtea de Apel Suceava pentru constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Sentinţa definitivă a fost pronunţată vineri, trei dintre ei urmând să ajungă în spatele gratiilor. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Mihai Onofrei, zis „Avion” de 20 de ani, din Botoşani, care s-a ales cu o condamnare de cinci ani, şase luni şi 10 zile de puşcărie. La rândul său, Ciprian Vasile Drucan, în vârstă de 34 de ani, din Santa Mare, a primit patru ani şi o lună de închisoare în regim de detenţie. Pedepsele nu au fost întâmplătoare, ambii având antecedente penale. În schimb, Ionel Cristian Belecciu, de 25 de ani, din Botoşani, s-a ales cu o pedeapsă de doi ani şi nouă luni închisoare sub supraveghere urmând ca timp de patru ani el să respecte o serie de obligaţii instituire de instanţă. Implicaţi şi ei în grupare, cinci ieşeni au fost condamnaţi la rândul lor de magistraţi. Dintre aceştia, doar Lucian Andrei Velescu, în vârstă de 27 ani, a fost trimis şi el după gratii, el fiind considert capul grupării. În cazul lui, instanţa a stabilit o pedeapsă de patru ani şi nouă luni de închisoare cu executare. În schimb, ceilalţi ieşeni au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere. Contrabanda le-a adus şi o notă de plată destul de consistentă, tinerii fiind obligaţi să plătească şi prejudiciul adus statului.

Gruparea acţiona pe frontiera cu Republica Moldova, pe linia Santa Mare – Bivolari (jud. Iaşi) şi avea legături strânse cu furnizorii de dincolo de Prut. Cei opt au fost ridicaţi de poliţiştii de frontieră şi procurorii DIICOT Botoşani în urma unor percheziţii care au avut loc în vara lui 2016. Interesant este că înainte de descinderi anchetatorii au reuşit să le intercepteze convorbirile şi i-au urmărit pas cu pas. Deşi erau extrem de insistenţi în afacerile cu moldovenii şi organizaţi în ceea ce priveşte asigurarea transporturilor de ţigări, în momentul în care au realizat că vor fi capturaţi membrii grupării s-au dovedit extrem de slabi. Iată un fragment din discuţiile lor interceptate de anchetatori:

Veleşcu Lucian Andrei (VLA)- Uăi, cred că i-o prins pe aiștea, uăi…

Mănescu Constantin Bogan MCB) – Uăi, du-te…

VLA- Să-mi bag p… ce-i la Soloneț… mă tem să nu ne dea și pe noi în gât…

MCB- Uăi, de asta zic…

VLA – Tu știi ce mă tem… îmi bag p… Bogdane…

MCB- Nu-mi mai zi…

VLA – Tremur tot… eu aseară n-am dormit…

MCB – Dar eu am dormit?

VLA – Mă c.. pe mine… era acolo la el la poartă o mașină… nu știu ce făcea… controale…

MCB- Ce mașină era?

VLA – Un VW de ăsta lung… alb… îi jale… am trecut pe la aista… n-o ieșit nimeni acasă…

MCB – Uăi, du-te…

VLA – Serios… i-o prins sută-n mie…

Ieri, Lucian Andrei Veleşcu, cel cu reacţia cu pricina, a fost ridicat de poliţiştii Secţiei de poliţie Popricani (jud. Iaşi) şi încarcerat în Penitenciarul Iaşi în vederea executării pedepsei.

Gruparea a fost monitorizată de către poliţiştii de frontieră în perioada decembrie 2015 – mai 2016, timp în care membrii acesteia au traficat aproape 28.000 pachete ţigări aduse ilegal din Republica Moldova, din care 13.280 de pachete au fost confiscate în timpul investigaţiilor, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de peste 310.000 lei.

+0 -0
se încarcă...