spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAsociaţia IHTIS a organizat la Ipoteşti o manifestare deosebită

Asociaţia IHTIS a organizat la Ipoteşti o manifestare deosebită

De Ziua Universală a Iei, Asociația IHTIS,  coordonată de  Mihaela Mihăescu, a organizat tradiționalul program special dedicat evenimentului şi găzduit de Memorialul de la Ipoteşti. Manifestarea s-a înscris în  Anul european al patrimoniului cultural și a fost dedicată incluziunii sociale. Parteneri ai evenimentului au fost APC Botoşani  – Centrul Europe Direct şi Şcoala 8 Suceava.

La eveniment au participat peste 100 de elevi, părinţi, profesori.

Ziua iei şi a gustului tradiţional a prilejuit un spectacol bogat, susţinut de grupuri  de elevi îmbrăcaţi în straie naţionale, veniți din județele  Suceava şi Botoșani, momente artistice oferite de invitaţi talentați şi dezbateri pe teme de interes public cu privire incluziune, respectiv produsele alimentare şi siguranţa consumatorilor.

Alături de micii artişti a evoluat şi un oaspete special, Sara Nukina, o tânără dintr-o familie mixtă, româno-japoneză. Repertoriul ei a inclus melodii românești, dar şi o originală interpretare în limba japoneză a  cântecului popular “Mi-am făcut bundiţă nouă”.

Nu a lipsit o masă de sărbătoare, cu bucate având la bază reţete tradiţionale, ingrediente şi produse locale. Bucatele au fost pregătite de familiile elevilor de la  Şcoala 8 din Suceava, coordonaţi de profesorul Maria Rotaru.

Potrivit organizatorilor, produsele locale şi reţetele care păstrează calităţile de odinioară reprezintă un patrimoniu la fel de preţios ca şi portul popular. A fost tras un semnal de alarmă cu privire la existenţa unor produse alimentare cu dublă calitate în spaţiul european.

“Din  2018, Uniunea Europeană a stabilit un set de reguli care trebuie respectate, în aşa fel încât să nu existe produse de calitate inferioară distribuite în ţări ale Europei de Est. S-au stabilit seturi standardizate de analize comparative şi sancţiuni severe producătorilor care încalcă normativa », a spus Radu Căjvăneanu, vicepreședinte al APC Botoșani – coordonator al Centrului Europe Direct. La campania de promovare a produselor locale au aderat profesori şi părinţi ai tinerilor participanţi la eveniment.

În finalul manifestării, organizatorii s-au declarat încântaţi de modul în care s-au implicat toţi invitaţii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...