Asociaţia IHTIS a organizat la Ipoteşti o manifestare deosebită

0

De Ziua Universală a Iei, Asociația IHTIS,  coordonată de  Mihaela Mihăescu, a organizat tradiționalul program special dedicat evenimentului şi găzduit de Memorialul de la Ipoteşti. Manifestarea s-a înscris în  Anul european al patrimoniului cultural și a fost dedicată incluziunii sociale. Parteneri ai evenimentului au fost APC Botoşani  – Centrul Europe Direct şi Şcoala 8 Suceava.

La eveniment au participat peste 100 de elevi, părinţi, profesori.

Ziua iei şi a gustului tradiţional a prilejuit un spectacol bogat, susţinut de grupuri  de elevi îmbrăcaţi în straie naţionale, veniți din județele  Suceava şi Botoșani, momente artistice oferite de invitaţi talentați şi dezbateri pe teme de interes public cu privire incluziune, respectiv produsele alimentare şi siguranţa consumatorilor.

Alături de micii artişti a evoluat şi un oaspete special, Sara Nukina, o tânără dintr-o familie mixtă, româno-japoneză. Repertoriul ei a inclus melodii românești, dar şi o originală interpretare în limba japoneză a  cântecului popular “Mi-am făcut bundiţă nouă”.

Nu a lipsit o masă de sărbătoare, cu bucate având la bază reţete tradiţionale, ingrediente şi produse locale. Bucatele au fost pregătite de familiile elevilor de la  Şcoala 8 din Suceava, coordonaţi de profesorul Maria Rotaru.

Potrivit organizatorilor, produsele locale şi reţetele care păstrează calităţile de odinioară reprezintă un patrimoniu la fel de preţios ca şi portul popular. A fost tras un semnal de alarmă cu privire la existenţa unor produse alimentare cu dublă calitate în spaţiul european.

“Din  2018, Uniunea Europeană a stabilit un set de reguli care trebuie respectate, în aşa fel încât să nu existe produse de calitate inferioară distribuite în ţări ale Europei de Est. S-au stabilit seturi standardizate de analize comparative şi sancţiuni severe producătorilor care încalcă normativa », a spus Radu Căjvăneanu, vicepreședinte al APC Botoșani – coordonator al Centrului Europe Direct. La campania de promovare a produselor locale au aderat profesori şi părinţi ai tinerilor participanţi la eveniment.

În finalul manifestării, organizatorii s-au declarat încântaţi de modul în care s-au implicat toţi invitaţii.

+0 -0
se încarcă...