Ziarişti instruiţi pentru război – galerie foto

Unul din cele mai dure, dar şi interesante cursuri destinate jurnaliştilor din ţară a avut loc în a doua parte a lunii iunie, la Constanţa. „Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict” s-a desfăşurat, în perioada 18-23 iunie, în garnizoanele Constanţa, Mangalia şi Babadag, iar exerciţiul militar „Spartan Dagger 18” a fost considerat „examenul de absolvire” al acestui curs pentru jurnaliştii care l-au urmat. Aflat la a XV-a ediţie, cursul a fost organizat de Direcţia informare şi relaţii publice (DIRP) a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Navale şi al Statului Major al Forţelor Aeriene, sub atenta supraveghere şi coordonare a colonelului Renato Nadolu şi locotenent colonelului Monica Szlavik, din cadrul DIRP al MAPN.

Participanţii la curs au avut parte de prelegeri privitoare la procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, riscurile şi regulile de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operaţională şi acordarea primului ajutor. Instruirea jurnaliştilor s-a făcut cu ajutorul unor militari cu sute de misiuni la activ în teatrele de operaţii precum cele din Afghanistan sau Irak.

 

Antrenamente dure la 30 de grade

 

Cursanţii, 21 la număr, din mass-media naţională şi locală, au participat la temperaturi de peste 30 de grade Celsius şi purtând echipamente speciale, la antrenamente specifice teatrelor de operaţii în care se află Armata Română. În cadrul acestora le-au fost prezentate tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea militarilor din Regimentul de infanterie marină, scafandrilor militari, marinarilor de pe Fregata Ferdinand, dar şi a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, modul de acţiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecţie CBRN, trecerea prin suprafeţe de teren incendiate, metode de prim ajutor în teatrele de război, precum şi modul de comportare pe timpul executării unei misiuni specifice zonelor de conflict.

În cadrul modulului de instruire practică, jurnaliştii au avut parte de o zi de instrucţie la bordul fregatei Regele Ferdinand.

Sub comanda comandorului Marian Ioan, au participat la diverse antrenamente – dezvoltarea abilităţilor fizice specifice, instrucţie specifică navală şi de scufundare, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supravieţuire, fiind nevoiți să consume șerpi și broaște preparate chiar de ei, cunoaşterea hărţilor, a busolei, a GPS-ului şi lucrul practic cu acestea. De asemenea, au asistat la şedinţe demonstrative de tragere cu armamentul specific Forţelor Navale pentru Operaţii Speciale (FNOS) şi la exerciţii de paraşutare.

 

Diplome primite de la comandantul Flotei

 

După ce au trecut prin cinci zilele de antrenamente istovitoare, dar şi prin încercările Operaţiunii „Spartan Dagger 18”, jurnaliştii au primit Certificatele de Absolvire la bordul Fregatei „Regele Ferdinand” de la comandantul Flotei, contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţână, de faţă fiind şi comandantul Flotilei 56 Fregate, contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev. De asemenea, în urma executării cu succes a misiunilor din cadrul „Spartan Dagger 18”, jurnaliştii au fost onoraţi cu Diplome de Excelenţă emise de Regimentul 307 Infanterie Marină, comandat de locotenent colonel Dumitru Todosiuc, iar din partea scafandrilor de luptă EOD şi GNFOS, coordonaţi de căpitan-comandor Mihai Ghibu, jurnaliştii au primit, în mod simbolic, însemnele celor două arme.

 

Sute de ziarişti au urmat modulele de pregătire

 

Cursul a pregătit, din anul 2004 şi până în prezent, 278 de jurnalişti, care au putut să înţeleagă mai bine modul de acţiune al militarilor din Armata Română, în situaţii specifice zonelor de conflict.

Deja ai votat!