spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Astăzi – Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt cinstiţi pe 29 iunie. Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Capadocia, Asia Mica şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul împaratului Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se afla Bazilica San Pietro din Vatican.

Spre deosebire de Petru care s-a numărat printre cei care au petrecut alături de Mântuitor, Sfântul Apostol Pavel s-a alăturat cetei apostolilor după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero. Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe cei doi apostoli, rânduind o perioadă de post specială. Postul Sfinţilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel vor fi sărbătoriţi în mai multe biserici de parohie şi mănăstire din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În municipiul Botoşani, îşi serbează hramul Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ I şi II, iar în  Protopopiatul Dorohoi este mare sărbătoare în parohiile Popeni, Podeni, Pomârla, Dersca.

În popor se spune că Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie şi căldură şi are puterea de a arunca grindina peste pământ. În multe povestiri populare, Sfântul Petru apare ca un om obişnuit: îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pământul, creşte vite şi pescuieşte.

O altă credinţă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Sfântul Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

Astăzi, creştinii ortodocşi dau de pomană pentru sufletele celor plecaţi din această lume, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Moşii de SÂNPETRU.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...