Astăzi – Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

0

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt cinstiţi pe 29 iunie. Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Capadocia, Asia Mica şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul împaratului Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se afla Bazilica San Pietro din Vatican.

Spre deosebire de Petru care s-a numărat printre cei care au petrecut alături de Mântuitor, Sfântul Apostol Pavel s-a alăturat cetei apostolilor după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero. Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe cei doi apostoli, rânduind o perioadă de post specială. Postul Sfinţilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel vor fi sărbătoriţi în mai multe biserici de parohie şi mănăstire din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În municipiul Botoşani, îşi serbează hramul Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ I şi II, iar în  Protopopiatul Dorohoi este mare sărbătoare în parohiile Popeni, Podeni, Pomârla, Dersca.

În popor se spune că Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie şi căldură şi are puterea de a arunca grindina peste pământ. În multe povestiri populare, Sfântul Petru apare ca un om obişnuit: îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pământul, creşte vite şi pescuieşte.

O altă credinţă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Sfântul Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

Astăzi, creştinii ortodocşi dau de pomană pentru sufletele celor plecaţi din această lume, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Moşii de SÂNPETRU.

+0 -0
se încarcă...