France 2 la Botoşani

O echipă a televiziunii de stat France 2 realizează  în aceste zile un documentar  despre rolul comunităţii armene în istoria, cultura şi viaţa social-economică  din România.

Producătorul Thomas Wallut, jurnalist le postul de televiziune France 2, are de mai mulţi ani  emisiunea  Chretiens Orientaux  – Foi, Esperance et TraditionsUn episod despre armenii din România, care va fi realizat în formatul acestei emisiuni, urmează a fi transmis în luna octombrie pe programul televiziunii franceze, el urmând să fie preluat şi pe canalul Discovery.

Thomas Wallut s-a deplasat prima dată în România la sfârşitul lunii mai, împreună cu realizatorul Guillaume Juherian.  Cei doi  s-au documentat atunci  timp de două săptămâni vizitând comunităţile armene din Bucureşti , Piteşti şi Constanţa (în  Muntenia), din Gherla, Dumbrăveni, Frumoasa şi Gheorghieni  (în  Transilvania) şi din Suceava, Iaşi şi Botoşani  (în Moldova).  Ei au poposit la sfârşitul lunii mai  timp de două zile la Botoşani, luând atunci hotărârea  ca documentarul  să aibă la bază cărţile: Istoria comunităţii armene din România şi Botoşani în mileniul al treilea, Istorie, Cultură, Monumente (ghid turistic)  scrise de Florin Egner şi Din istoria şi patrimoniul comunităţii armene din Botoşani, scrisă de Florin Egner şi Viorica  Popa.

Echipa televiziunii franceze a filmat  în  Centrul Vechi al municipiului Botoşani, la amenajarea muzeistică Cuptoarele pentru metale şi ceramică de lângă parcarea Elvila,  la Muzeul Judeţean, la Biserica armeană „Sfânta Maria”, construită în anul 1350 (cunoscută drept cea mai veche biserică creştin-ortodoxă cu funcţionare neîntreruptă din întreaga diaspora armeană din Europa)  şi, la sfârşitul zilei, la Cimitirul armean din Botoşani.

Pe toată durata filmărilor interlocutorul realizatorilor francezi  a fost Florin Egner, cel care însoţise echipa de jurnalişti şi în luna mai.

Din echipa France 2 au făcut parte Thomas Wallut – jurnalist, producător, Guillaume Juherian, realizator emisiuni, un inginer de sunet, doi cameramani şi un fotograf. Traducerea a fost asigurată de Alin Cîndea, tânăr cu studii universitare în teologie făcute în Paris.

France 2 este  un post  de televiziune naţional, şi este clasificat al doilea după audienţă  între televiziunile franceze.  Prezenţa televiziunii France 2 la Botoşani este o premieră, la fel  şi emisiunea care va fi realizată în România.

   

 

Deja ai votat!