Botoşănean salvat de rinichiul fratelui

Un botoşănean a fost salvat de fratele lui, care i-a donat un rinichi. Operaţia de transplant a fost efectuată la Iaşi. Zilele acestea a fost realizat în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ cel de-al 15-lea transplant de rinichi din acest an, fiind vorba despre un transplant de la frate la frate. Un bărbat în vârstă de 50 de ani a venit de la Constanţa la Iaşi special ca să doneze un rinichi fratelui său mai mare, în vârstă de 53 de ani şi care este din Botoşani.

Din luna ianuarie a acestui an, botoşăneanul făcea şedinţe de dializă, în evidenţele spitalului aflându-se de aproximativ doi ani. Atunci a fost diagnosticat cu glomeruloscleroză focală segmentară, o boală autoimună, care a evoluat până la insuficienţă renală, necesitând transplant. Afecţiunea presupune creşterea cantităţii de ţesut conjunctiv din nefroni, cu reducerea ulterioară a funcţiei renale, neexistând tratament specific pentru aceasta.

Intervenţia s-a desfăşurat pe durata a patru ore şi a decurs fără incidente, acum pacienţii recuperându-se în cadrul compartimentului. „Este foarte important ca, în astfel de situaţii, rudele să înţeleagă importanţa acestui gest, să înţeleagă că pot să ajute foarte mult pe cineva apropiat. Fratele bărbatului a fost de acord să doneze, au fost făcute toate investigaţiile necesare, iar atunci când comisia de evaluare a considerat că totul este în regulă, a fost făcut transplantul. Întotdeauna este nevoie de o evaluare foarte completă, pentru a ne asigura că riscurile sunt minime“, a explicat pentru Ziarul de Iaşi Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Deja ai votat!