spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCriză de sânge în Botoșani

Criză de sânge în Botoșani

Criza de sânge devine tot mai acută, mai ales pe perioada verii. 12-13 botoșăneni ajung zilnic la CTS, iar necesarul de sânge depășește cu mult donarea. Din acest motiv și cadrele medicale de la Dorohoi au declanșat o campanie de donare. În perioada concediilor, la Centrul de Transfuzii într-o lună abia dacă vin 300 de donatori în condițiile în care, pe perioada sezonului rece numărul donatorilor depășește 500.
Deși primesc tichete de masă, scutire de la serviciu și un set de analize, botoșănenii nu se înghesuie să doneze. Unii spun că au probleme medicale, iar alții se tem. Unii se prezintă la centrul de transfuzii doar la solicitarea unor cunoştinţe care au nevoie disperată de sânge.
Cu aproximație, doar 11 botoșăneni dintr-o mie merg să doneze sânge. În perioada următoare atât la Botoșani cât și la Dorohoi, vor fi organizate campanii pentru atragerea donatorilor. Urmează să doneze sânge cadre medicale și angajați ai MAI. ”Ca în fiecare vară, numărul donatorilor este mai mic. Sunt bolnavi care așteaptă punga de sânge salvatoare și posibil unii sunt și amânați la operații”, a precizat medicul Paraschiva Temneanu, coordonatorul CTS Botoșani.
Criza de sânge îi face pe angajații sistemuluisanitar să ia apeleze la măsuri disperate. Astfel, la Dorohoi s-a făcut un apel public pe o rețea de socializare pentru donarea de sânge. Inițiatorii apelului sunt angajați ai Spitalului Municipal Dorohoi și ai Unității de Transfuzie Sanguină Dorohoi. ”Sunt invitați să doneze sânge angajații Spitalului, dar ușa este deschisă tuturor celor care vor să salveze o viață”, se arată în invitația lansată pe o rețea de socializare.
Beneficiarii acțiunii care va avea loc joi, 2 august 2018, sunt pacienții cu afecțiuni hemoragice, hematologice sau pacienți aflați în stadiu terminal.
Deficitul de sânge şi produse de sânge este tot mai resimţit de spitale şi de centrele de transfuzii din ţară, fapt care a determinat-o și pe Sorina Pintea, Ministru al Sănătăţii, să facă un apel la populaţie, pentru a dona în perioada verii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...