Criză de sânge în Botoșani

Criza de sânge devine tot mai acută, mai ales pe perioada verii. 12-13 botoșăneni ajung zilnic la CTS, iar necesarul de sânge depășește cu mult donarea. Din acest motiv și cadrele medicale de la Dorohoi au declanșat o campanie de donare. În perioada concediilor, la Centrul de Transfuzii într-o lună abia dacă vin 300 de donatori în condițiile în care, pe perioada sezonului rece numărul donatorilor depășește 500.
Deși primesc tichete de masă, scutire de la serviciu și un set de analize, botoșănenii nu se înghesuie să doneze. Unii spun că au probleme medicale, iar alții se tem. Unii se prezintă la centrul de transfuzii doar la solicitarea unor cunoştinţe care au nevoie disperată de sânge.
Cu aproximație, doar 11 botoșăneni dintr-o mie merg să doneze sânge. În perioada următoare atât la Botoșani cât și la Dorohoi, vor fi organizate campanii pentru atragerea donatorilor. Urmează să doneze sânge cadre medicale și angajați ai MAI. ”Ca în fiecare vară, numărul donatorilor este mai mic. Sunt bolnavi care așteaptă punga de sânge salvatoare și posibil unii sunt și amânați la operații”, a precizat medicul Paraschiva Temneanu, coordonatorul CTS Botoșani.
Criza de sânge îi face pe angajații sistemuluisanitar să ia apeleze la măsuri disperate. Astfel, la Dorohoi s-a făcut un apel public pe o rețea de socializare pentru donarea de sânge. Inițiatorii apelului sunt angajați ai Spitalului Municipal Dorohoi și ai Unității de Transfuzie Sanguină Dorohoi. ”Sunt invitați să doneze sânge angajații Spitalului, dar ușa este deschisă tuturor celor care vor să salveze o viață”, se arată în invitația lansată pe o rețea de socializare.
Beneficiarii acțiunii care va avea loc joi, 2 august 2018, sunt pacienții cu afecțiuni hemoragice, hematologice sau pacienți aflați în stadiu terminal.
Deficitul de sânge şi produse de sânge este tot mai resimţit de spitale şi de centrele de transfuzii din ţară, fapt care a determinat-o și pe Sorina Pintea, Ministru al Sănătăţii, să facă un apel la populaţie, pentru a dona în perioada verii.

Deja ai votat!