Mâine începe Postul Adormirii Maicii Domnului

0

Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume. Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: “Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată şi sfântă, şi nu avea nevoie de post. Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei”.

Acest post îi pregăteste pe creştini pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata Postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în timp ce la Ierusalim acest post dura opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, s-a stabilit ca acest post să fie ţinut de la 1 august până la 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Preoţii recomandă ca în această perioadă restricţiile alimentare să fie completate cu multă rugăciune şi multe fapte bune.

În timpul acestui post se face Paraclisul Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului se oficiază în multe biserici Prohodul Maicii Domnului. În Postul Adormirii Maicii Domnului creştinii trebuie să-şi înmulţească rugăciunile către Maica Domnului şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Deja ai votat!
se încarcă...