marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTSindicaliştii din penitenciar au început protestele. Ei cer demisia ministrului

Sindicaliştii din penitenciar au început protestele. Ei cer demisia ministrului

Sindicaliştii din cadrul Penitenciarului Botoşani au decis să organizeze acţiuni de protest, pentru a atrage atenţia asupra dezinteresului manifestat de Ministerul Justiţiei în rezolvarea problemelor din sistem. Este vorba de membrii Sindicatului „Novo Legis”, care la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, au anunţat că vor organiza acţiuni de protest pe termen nedeterminat. “Într-o prima etapă, începând cu 1 august 2018, angajaţii din penitenciare refuză efectuarea de ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate, asigurându-se doar activităţile ce ţin strict de siguranţa penitenciarului, chiar dacă acest lucru ar însemna că drepturile deţinuţilor să nu fie acordate în totalitate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Sindicatul „Novo Legis”. Potrivit aceloraşi surse, acţiunile de protest sevor extinde cu pichetarea penitenciarului, iar în luna octombrie, împreună cu celelalte orgaanizaţii sindicale, vor fi organizate mitinguri în uniformă la Ministerul Justiţiei, la Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu marş de protest între cele două instituţii. Tot în luna octombrie, ca ultima formă de protest, angajaţii din penitenciar vor refuza să intre în serviciu în cazul în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea misiunilor în condiţii de siguranţă. „Pe lângă lista de revendicări, cerem în continuare demisia Ministrului Justiţiei Tudorel Toader” a precizat Ionel Dimitrovici, preşedintele Sindicatul „Novo Legis”.

Pe lista de revendicări sunt incluse:
– condiţii de lucru mai bune – ministrul Justiţiei a promis acum un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate.
– plata orelor suplimentare restante – în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiţiei s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui că acestea vor fi plătite şi nu s-a ţinut de cuvânt.
– stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrică se află de mai bine de 2 luni în această situaţie.
– eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării şi pentru personalul din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională începând cu octombrie 2018.
– aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare – cerem ministerului Justiţiei să includă şi observaţiile sindicatelor în proiectele transmise prin forţarea procedurii de avizare la Parlament.
– încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor.
– plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiţiei să aplice corect prevederea legală obţinută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.

Calendarul acţiunilor de protest se va desfăşura astfel:
01 august – 10 august 2018 – Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situaţie de natură a duce la blocarea activitîţii penitenciarelor.
01 august – 10 august 2018- Solicitări scrise din partea membrilor de sindicat de plată a orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora.
01 august – 10 august 2018- Plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre în numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a împuternicirilor.
06 august 2018 – Liderii sindicatelor afiliate vor cere audienţe directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciare şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, într-o ultimă încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor.
10 august 2018 – grevă japoneză
19 august 2018- grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare şi la alte activităţi care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
27 august – 27 septembrie 2018 – Pichetarea penitenciarelor de către 50 – 100 de angajaţi în uniformă.
01 – 10 septembrie 2018 – Depunerea unor acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
03 octombrie 2018 Miting în uniformă la Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu marş de protest între cele două instituţii.
octombrie 2018 – Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.

Ionel Dimitrovici lider sindicat Novo Legis

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
33 %
5.7kmh
66 %
mar
26 °
mie
10 °
joi
5 °
vin
11 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...