Proiect pentru o bancă de lapte matern la Botoşani

0

Reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică Botoşani şi cei ai Maternităţii încearcă să facă la Botoşani prima bancă de lapte matern din Moldova. Mai există un proiect de acest fel la Bucureşti, la Spitalul Marie Curie. Potrivit specialiştilor, în străinătate astfel de bănci de lapte sunt foarte apreciate pentru că pot ajuta mamele care doresc să alăpteze şi nu pot şi astfel se susţine alăptarea cu lapte matern pentru un număr mult mai mare de bebeluşi. „Încercăm să facem și noi la nivel de Botoșani, dacă o să reușim, o bancă de lapte matern așa cum am înțeles că există în București. Sigur că trebuie făcute niște investiții, dar investiții reduse comparativ cu beneficiile. Eu sunt convins că se poate face în Botoșani și aveți din punctul meu de vedere sprijinul total”, a precizat medicul Cornel Saradan, coordonator al compartimentzlui de promovare a sănătăţii din cadrul DSP Botoşani. Totalul investiţiei s-ar apropia de 80.000 de euro, atât cât a costat cea de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti.
Această investiție ar ajuta în primul rând pe prematuri sau nou-născuţii cu probleme și asta pentru că laptele matern e vital. Deşi procedura este una destul de dificilă şi de lungă durată, beneficiile sunt incomparabile, ceea ce îi face pe iniţiatorii proiectului să se gândească la această variantă. Astfel, mai întâi mamele care doresc să fie donatoare înainteaza o cerere, după care urmează un interviu cu ele, față în față, în care li se cer informatii despre dietă, starea de sănătate şi se verifică în istoricul medical al mamei și copilului. De asemenea, mamele trebuie să facă analize de sânge, gratuite, în spital, prin care se testează pentru hepatita B, C, HIV sau HPV. După aceea, dacă toate sunt în regulă, mama începe să colecteze lapte cu un kit de colectare, primit gratuit, dotat cu tot ce are nevoie, de la măști, recipiente pentru colectate, la dezinfectante, pompă dublă de sân, un ghid scris, gentuțe speciale pentru transport, pentru a putea să colecteze laptele în condiții cât mai bune.
Ulterior congelează laptele, iar în cel mult 14 zile îl aduce la banca de lapte. Când se doreşte folosirea lui, este decongelat, analizat și apoi pasteurizat şi iar congelat. Înainte de a fi folosit laptele se retestează biologic, iar dacă toate analizele sunt bune laptele poate fi oferit copilului la recomandarea medicului specialist.

+0 -0
se încarcă...