spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTDublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu"

Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”

Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” a găzduit sâmbătă o dublă lansare de carte, eveniment editorial organizat în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri. Zeci de iubitori de cultură au fost alături de jurnalistul botoşănean Gabriel Balaşa, care şi-a lansat volumul „Urmaşi ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, dar şi de Nicolae Şapcă, redactor şef al ziarului Monitorul de Hliboca, vicepreşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi. Jurnalistul bucovinean şi-a lansat volumul „Eternul dor”. Alături de cei doi jurnalişti au fost şi Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, Adrian Medvedi, directorul direcţiei Raionale pentru Cultură din Herţa şi poetul Gheorghe Ungureanu.

„Gabi Balaşa, suflet de bun român, căruia nu-i este străină soarta fraţilor de peste graniţă, are ani şi ani de când face aceste drumuri, nu numai fizic, ci şi cu sufletul, aduce în atenţia noastră o carte dedicată Centenarului Marii Unirii. Împreună cu el, pentru prima dată la Biblioteca Judeţeană, domnul Nicolae Şapcă ne prezintă Eternul dor, un dor pe care sper ca măcar foarte puţin, o picătură să stingă, vorbind, gândind şi simţind împreună, aici, la bibliotecă”, a declarat Cornelia Viziteu, directorul bibliotecii.

Prezent la lansare, Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, a arătat că, în Anul Centenar, se cuvine ca relaţiile dintre românii din România şi cei din Bucovina de Nord să fie strânse. „Am avut privilegiul de a fi participant la mai multe activităţi organizate la Botoşani, la Cernăuţi şi Hliboca şi de a-i cunoaşte pe aceşti inimoşi români care fac ca inima românităţii să mai bată, în pofida tuturor dificultăţilor existente”, a afirmat Dănuţ Huţu.

Despre cele două cărţi au vorbit profesorul şi criticul Georgică Manole, respectiv jurnalistul Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”.

Georgică Manole a arătat că în cele două volume este prezent un jurnalism cultural social de bună factură şi de implicaţie patriotică puternică, cei doi jurnalişti scriind „istorie, un jurnal al vieţii noastre pentru mult mai târziu”.

Potrivit acestuia, dominanta cărţii lui Gabriel Balaşa vine din ceea ce se numeşte jurnalism la faţa locului, autorul cărţii fiind prezent în toate zonele locuite de români, din interiorul sau exteriorul ţării.

„Cele două personaje au această putere, această tenacitate de a lupta dintr-un spaţiu nu totdeauna foarte spectaculos. Presa din Ucraina, Republica Moldova şi din România a cam lăsat-o moale aş spune şi cu pretenţiile acestea de reaşezare a graniţelor, dar şi mai ales cea spirituală, ori cei doi sunt nişte luptători cu tenacitate de fiecare zi”, a spus, printre altele, Traian Apetrei. Acesta a mai evidenţiat că autorii celor două cărţi luptă pentru cei care vibrează la simţirea românească.

Eternul dor este un volum de publicistică ce include reportaje de la diverse manifestări ale românilor din nordul şi din sudul Bucovinei, alte zone ale vechii Moldove. Aşa după cum a arătat autorul, Eternul dor este dorul de Eminescu, dorul de limba maternă, portul tradiţional şi valorile naţionale. „Cartea are o valoare istorică şi culturală incontestabilă. Atent la amănunte ce pot părea plictisitoare, jurnalistul Nicolae Şapcă accentuează stări de fapt şi  trăiri emoţionante cu scopul aducerii aminte şi conservării acestora în memoria colectivă”, scrie Gabriel Balaşa în prefaţa cărţii jurnalistului nord bucovinean.

„Gabriel Balaşa nu se sfieşte să treacă şi pe un jurnalism civic, punctele sale de vedere fiind adesea pliate pe o etică ce priveşte identitatea naţională. E drept că sentimentul românesc al fiinţei, apartenenţa la neamul din care s-a ivit sau admisibile puseuri de naţionalism ce îl domină adesea îl duc pe Gabriel Balaşa către un pertinent advocacy journalism care îi scot în evidenţă caracterul participativ dublat de un militantism corect”, arată Georgică Manole, în prefaţa cărţii „Urmaşi ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”.

bty
bdr
bdr
bdr
Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...