Autorul crimei de la Dracşani rămâne după gratii

Principalul suspect în cazul crimei de la Dracşani, de luni seară, a ajuns după gratii. Reţinut iniţial de anchetatori pentru 24 de ore, D.P. a fost prezentat astăzi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Botoşani, care au dispus arestarea lui preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, sub acuzaţia de omor. Audiat de procurori, bărbatul a recunoscut totul şi a dat vina pe o situaţie conflictuală care dura de mai mulţi ani. De altfel, în mai puţin de 24 de ore de la comiterea omorului, procurorii au reuşit să afle întreg firul evenimentelor, dar şi aşa-zisul mobil al crimei, la mijloc fiind vorba de o răzbunare. Anchetatorii urmează să verifice acum toate informaţiile şi să pună cap la cap probele adunate pentru a reconstitui întreaga tragedie. Cert este că procurorii speră să-l trimită cât mai repede pe autor în faţa instanţei de judecată pentru ca acesta să-şi primească pedeapsa cuvenită.

Povestea pare desprinsă cumva din baladele mioritice bazate pe conflictele dintre ciobani. Astfel, potrivit primelor mărturii, victima, Gheorghe Apetrei, avea o stână cu aproape 400 de oi, undeva în apropiere de Dracşani (com. Suliţa), unde lucrase o vreme ca cioban şi cel care avea să-i curme viaţa. În vârstă de 74 de ani, bătrânul, povestesc unii, era destul de strâns la pungă şi extrem de aprig. De aceea, foarte mulţi dintre cei care au acceptat să muncească la el au plecat după numai câteva luni, considerând că erau exploataţi. Inclusiv D.P., care trăia în concubinaj cu fiica bătrânului, îl părăsise de câteva ori în decursul ultimilor patru-cinci ani, din acelaşi motiv. În iulie, însă, în urma insistenţelor aşa-zisului socru, bărbatul în vârstă de 42 de ani a acceptat să se întoarcă la stână, pentru a-i da o mână de ajutor. Doar că orice făcea, nimic nu era bun, bătrânul apostrofându-l ba că nu munceşte suficient, ba că nu are grijă de oi, ba că putea să facă mai mult. Pe acest fond, între cei doi au avut loc mai multe certuri, tânărul ameninţându-l pe vârstnic că „îi va lua gâtul”.

Luni la prânz, cei doi au stat la masă împreună şi chiar au băut împreună nişte bere, după care bătrânul ar fi început din nou să-l ocărască. Hotârât să nu mai accepte să fie bătaia de joc, D.P. a pus mâna pe cuţitul aflat pe masă şi l-a atacat pe bătrân, secţionându-i gâtul. Când a realizat ce a făcut, individul a spălat cuţitul, a înhămat caii la faeton şi a luat-o pe concubină, căreia i-a povestit ce s-a întâmplat. Ce discuţii au avut loc între ei este greu de spus. Cert este că fata ciobanului a acceptat să plece cu el cu faetonul, îndreptându-se spre Flămânzi, de unde era de loc D.P. Între timp, trupul neînsufleţit al lui Gheorghe Apetrei a fost descoperit de o nepoată, care a alertat familia, cazul ajungând mai apoi în atenţia poliţiştilor şi procurorilor. Indicat din start ca posibil suspect, bărbatul a fost dat imediat în consemn, iar poliţiştii au plecat pe urmele lui. Faetonul a fost localizat pe un drum dintre Copălău şi Flămânzi, D.P. fiind ridicat pentru cercetări. Individul nu a opus deloc rezistenţă şi chiar a colaborat cu anchetatorii. De altfel, în momentul în care a fost ridicat el a povestit că bătrânul era cunoscut prin sat şi i-a fost frică de o eventuală răzbunare, motiv pentru care ar fi plecat spre Flămânzi, cu intenţia de a se autodenunţa acolo. Condus înapoi la stână, el a povestit tot ce s-a întâmplat, arătându-le anchetatorilor inclusiv arma crimei, cuţitul cu pricina fiind ridicat pentru a fi examinat criminalistic.

„Cercetările vor continua pentru administrarea întregului probatoriu, urmând să primim şi concluziile medico-legale cu privire la cauzele morţii”, a spus ieri Valeriu Chihaia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Anchetatorii vor încerca să afle însă ora la care a avut loc conflictul, ora la care se estimează că a survenit decesul, dar şi ce a făcut suspectul în intervalul de la comiterea faptei până în momentul în care a fost depistat de poliţişti. Totodată, vor audia mai multe persoane pentru a stabili dacă afirmaţiile suspectului sunt reale sau dacă aacestea au fost invocate ca şi o scuză.

Deja ai votat!