spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCasa Ankele ar putea fi cumpărată şi reabilitată cu fonduri de la...

Casa Ankele ar putea fi cumpărată şi reabilitată cu fonduri de la Ministerul Culturii

Primarul Cătălin Flutur nu renunţă la ideea achiziţionării Casei Ankele. Consilierii municipali şi-au dat avizul de principiu încă din anul 2013 pentru cumpărarea acestei clădiri. În toamna anului 2016, primarul Cătălin Flutur a anunţat că municipalitatea va achiziţiona Casa Ankele pentru a fi mutată acolo Poliţia Locală. Astfel ar fi fost repus în valoare un imobil din Centrul Istoric şi s-ar fi rezolvat şi problemele generate scandalurile frecvente din zonă.

La finalul aceluiaşi an, viceprimarul Marian Murariu a propus însă ca imobilul să fie expertizat, motivând că municipalitatea trebuie să ştie pe ce dă banii. Lunile au trecut, iar expertiza solicitată nu a fost făcută.

Cătălin Flutur susţine acum că situaţia în privinţa Casei Ankele se poate schimba radical, mai ales că municipalitatea are o oportunitate de finanţare.

La jumătatea lunii trecute, guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă Programul de investiţii în domeniul culturii. Ordonanţa a pornit de la necesitatea reglementării de urgență a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice, proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, care se află într-o avansată stare de degradare și pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt.

Programul de investiții în domeniul culturii, cu executare multianuală, are ca scop finanțarea următoarelor categorii de cheltuieli de investiții: achiziția de imobile monumente istorice și de bunuri culturale mobile clasate, prin exercitarea dreptului de preemțiune al statului, în condițiile legii; realizarea de lucrări de intervenție, reabilitare și/sau modernizare, consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice; realizarea de lucrări de intervenție, reabilitare și/sau modernizare, consolidare, restaurare și punere în valoare a obiectivelor culturale, cum ar fi biblioteci, muzee, centre culturale, instituții de spectacole sau concerte și alte obiective cu destinație culturală.

„Prin Ministerul Culturii se alocă un miliard de euro, în etape, până în 2026 pentru achiziţionare şi reabilitare monumente istorice. Eu am un mare interes să cumpăr Casa Ankele pentru a o reabilita şi a continua programul de repunere în valoare a Centrului Istoric. Prin acest program am avea bani şi pentru cumpărare, pentru reabilitare şi este un moment absolut prielnic. Eram mult mai avansaţi dacă eram deja proprietarii imobilului”, a declarat primarul municipiului.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...