vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTO companie din Italia este singura firmă interesată de reabilitarea Bisericii "Sfântul...

O companie din Italia este singura firmă interesată de reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”

O companie din Napoli – Italia este interesată de proiectul vizând reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Firma Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL este singurul participant la licitaţia organizată de municipalitatea botoşăneană. Anunţul a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pe 8 iunie, termenul de depunere a ofertelor fiind prelungit de două ori, tocmai pentru a da posibilitatea firmelor interesate să participe la licitaţie. Oferta singurului participant a fost deschisă pe 30 iulie. Comisia de organizare a licitaţiei are la dispoziţie maxim o sută de zile pentru evaluarea ofertei. Valoarea investiţiei este de 5,192 de milioane de lei.

Contractul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” a fost semnat în luna februarie a acestui an, semnatari fiind primarul Cătălin Flutur şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamţ.  Edilul a recunoscut că municipalitatea nu ar fi avut niciodată bani pentru a repune în valoare acest monument istoric.

La biserică, dar şi la turnul clopotniţă, vor fi făcute lucrări de consolidare, restaurare şi refacere instalaţii electrice, sanitare, de încălzire, montaj semnalizare şi avertizare incendiu, montaj instalaţii antiefracţie, montaj generator electric. Lucrările trebuie finalizate până în februarie 2021.

Proiectul a fost realizat cu fonduri asigurate de parohie, la începutul anului 2014. Documentaţia a fost refăcută tot pe cheltuiala parohiei pentru că structurile angrenate în derularea fondurilor europene au întârziat elaborarea ghidului.

Acest proiect a fost depus pe 25 noiembrie 2016, iar în februarie 2017 a intrat în evaluare la Ministerul Dezvoltării. Dumitru Mateciuc, preotul paroh, a făcut demersuri pentru reabilitarea bisericii chiar de când a început să slujească aici, respectiv în urmă cu 18 ani.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este ctitorie a Doamnei Elena Rareş, fiind datată în anul 1551. Lăcaşul de cult este un monument istoric emblematic pentru Botoşani.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

  1. „Edilul a recunoscut că municipalitatea nu ar fi avut niciodată bani pentru a repune în valoare acest monument istoric.” „Valoarea investiției este de 5,192 de milioane de lei.” La meceu dai 11 milioane, dublu cât pentru Biserica Sf. Gheorghe. Ce face meceul cu acești bani? Una mie, una ție!!

Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...