Bărbat în stare critică preluat de elicopterul SMURD

Un bărbat de 54 de ani a fost diagnosticat cu un anevrism rupt la nivelul creierului. Cazul a intrat în atenţia medicilor botoşăneni ieri dimineaţă, când pacientul a fost direcţionat de la Spitalul Dorohoi la Unitatea de Primiri Urgenţe în stare gravă. Din acest motiv transferul a fost făcut cu ambulanţa de terapie intensivă mobilă a SMURD, care a preluat pacientul în comă şi l-a adus la Botoşani.
Medicii specialişti de aici l-au supus la mai multe examene specifice, diagnosticul fiind de anevrism cerebral rupt, motiv pentru care transferul lui la Iaşi era imperios. Din cauza timpului scurs de la transferul la Dorohoi până la Botoşani, medicii au solicitat intervenţia elicopterului SMURD. Ambulanţa aeriană a ateruizat pe terenul unităţii militare de pe Strada Petru Rareş, unde bărbatul a fost transferat cu o ambuşanţă cu medic. „Starea pacientului era una gravă, acesta fiind în comă şi intubat. A fost predat colegilor de la SMURD pentru transferul la Clinica de Neurochirurgie Iaşi”, a precizat medicul Daniela Amarande, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Anevrismul este o zonă dilatată a peretelui arterial, ca o umflătură pe traiectul unei artere cerebrale care irigă creierul. În marea majoritate a cazurilor, anevrismul cerebral este asimptomatic şi trece neobservat. În cazuri rare, acesta se rupe şi duce la hemoragii cerebrale reprezentând cauza unui accident vascular cerebral. Când un anevrism cerebral se rupe, hemoragia este subarahnoidiană. În funcţie de severitatea hemoragiei cerebrale, se poate instala o afectare permanentă a creierului sau decesul. Cea mai frecventă localizare a anevrismelor cerebrale este poligonul lui Willis, care constă în reţeaua de vase de la baza creierului. Medicii botoşăneni erau însă contrariaţi ieri de faptul că pacientul a fost ţinut mult timp la Doorohoi, mai bine de câteva ore, după care s-a făcut solicitarea de transfer la Botoşani.

Deja ai votat!