Mai multe şanse pentru screeningul de cancer de col uterin

0

Botoşănencele vor avea parte de analize mai rapide şi mai simple pentru depistarea cancerului d col uterin. Asta după ce Ministerul Sănătății a achiziționat 8 unități mobile care vor fi utilizate în programul de screening pentru cancerul de col uterin. Două dintre acestea vor fi trimise la Iaşi, judeţul nostru fiind arondat centrului oncologic din judeţul vecin. Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar”, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), a achiziționat 8 unități mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate. Achiziția autospecialelor a fost realizată în vederea creșterii capacității tehnice a reţelei naționale de screening în vederea îndeplinirii programului național de testare a cancerului. „Aceste 8 unități vor consolida programul național de screning pentru cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate. Autospecialele vor fi livrate către 7 centre naționale în săptămâna 20-24.08.2018, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare, să se înceapă campanii regionale de testare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timisoara; Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.); Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București; Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”București.
Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanțare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.
De asemenea, pentru creșterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere inițierea unei proceduri de achiziție de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie și citologie.

+0 -0
se încarcă...