Urgențele se extind pentru mai mulți pacienți

0

Unul din cele mai importante puncte ale sistemlui sanitar botoănean este tot mai aproape de a fi supus unui amplu proces de modernizare.

Proiectul privind extinderea Unității de Primiri Urgențe a mai trecut de o etapă ieri, când specialiști de la ADR Nord-Est au efectuat vizita în teren iar raportul este unul favorabil. „Am mai trecut de o etapă și urmează proiectarea”, a spus ieri Costică Macaleți, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Nevoia de extindere şi dotare cu aparatură vine după ce în ultimii ani cadrele medicale au fost sufocate de numărul tot mai mare de prezentări. Planurile noului UPU sunt pentru o dublare a suprafetei utile, de la 700 la aproape 1500 de metri pătraţi, cu extindere atât în parcarea Spitalului Judeţean, dar şi pe înălţime. În prezent sunt propuse mai multe planuri de extindere, care au şi valori diferite, asta pentru că banii veniţi prin Banca Mondială urmează să fie alocaţi de Ministerul Sănătăţii în funcţie de priorităţi şi nevoile fiecărui spital. Ministerul Sănătății a introdus Botoşaniul pe lista unităților care vor fi modernizate din fonduri europene în perioada următoare.

UPU ar urma să se extindă încă şase metri în interiorul parcării pe toată lungimea clădirii spitalului, dar şi pe înălţime, clădirea adiacentă, unde vin ambulanţele şi este triajul bolnavilor urmând să primească încă un etaj, unde vor fi birourile administrative, vestiarele şi o sală de pregătire. De asemenea, parcarea spitalului ar urma să fie redesenată, iar rondul din centrul acesteia să fie eliminat pentru a face loc la alte spaţii de parcare. „Una din priorităţi este mărirea triajului şi a capacităţii sălii de alteptare, pentru că a crescut foarte mult şi adresabilitatea.

De asemenea, pacienţii vor putea fi şi mai bine monitorizaţi din momentul prezentării în triaj până în momentul internării sau transferului pe o secţie. Totul este gândit pentru creşterea actului medical”, a spus medicul specialist în urgenţe Ramona Elena guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.

Potrivit primelor estimări, fondurile vor ajunge la aproximativ 1,5 milioane de euro, bani din care se vor putea face dotări cu aparatură şi lucrări de modernizare a structurii UPU.
Modernizările vor fi efectuate în cadrul Axei prioritare 8, „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale”, Obiectivul strategic 8.2, „Îmbunătățirea calității şi a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență” din cadrul Programului Operațional Regional aprobat de către Comisia Europeană.

Deja ai votat!
se încarcă...